Tekrar merhabalar… Hemen dünkü analizimizi kısaca hatırlayalım: Sonuç olarak; BitcoinUSD son derece önemli bir direnç (7 bin 400 – 7 bin 700) bandında. İndikatörler şu an için u yükselişi destekler nitelikte. Beklentimiz bu direnç bandının kırılması yönünde. Kırılması durumunda sırasıyla 7 bin 746 ve 8 bin 368 ana direnç noktalarına doğru bir ivmelenme başlayabilir.”
İşin açıkçası yukarıdaki beklentimin sadece 24 saate yakın bir zaman diliminde gerçekleşmesi benim için de bir miktar şaşırtıcı oldu. BitcoinUSD analizimizi yazdığımızda 7 bin dolarlı seviyelerdeydi. Şu an için ise ilk hedef noktası olarak gösterdiğimiz 8 bin 368 dolar seviyesine oldukça yakın bir noktayı (8 bin 194) test etti. Bu harekette en dikkat çeken nokta ise 7 bin 746 seviyesindeki son derece önemli bir direnç noktasının aşılmış olması. Bu nokta bizim için oldukça önemli… Şöyle ki: BitcoinUSD önceki benzer hareketlerinde 7 bin 746 dolar seviyesine doğru yaptığını hareketlerde bu noktada ciddi dirençle karşılaşmış. Aşmakta zorlandığı dönemlerde yükseliş hareketi yerini geri çekilmeye bırakmış. Ancak aştığı durumlarda ise yukarıda bahsettiğimiz 8 bin 300’lü seviyelerde bulunan direncine doğru hareket etmiş…
Şimdi biraz konun dışına çıkalım… Çoğunlukla teknik analiz üzerine bir yazı yazdığım zaman sorulan sorudur bu: “Ekranda gördüğünüz grafikler analiz yapılan enstrümanın gelecekteki seyri açısından nasıl yol gösterebilir?”
Benim cevabım ise şu olur genellikle: Aslında bu grafikler o yatırım aracına yatırım yapan yatırımcıların psikolojisi gösterir bize. Mesela fiyatı 5 birim olan bir enstrümana yatırım yaptınız siz. Onun fiyatı 7 birim oldu zaman birçok yatırımcı bunu nakde çevirmeyi düşünür. Eğer bu çoğunlukta olursa 7 birimden satış gerçekleşir ki bu da aslında grafiğe teknik analizde direnç noktası diye bahsettiğimiz noktayı işaret eder. Ancak çoğunluk 7 birim seviyesinden satış yapmayı erteler ve beklentisini yukarı revize ederse o zaman çizilecek trende göre yaklaşık 9 birim seviyeleri direnç olacaktır. Yani ekrandaki grafik aslında o enstrümana yatırım yapan yatırımcıların kafasındaki düşünceleri yansıtmaktadır kısmen de olsa… Bu örnek cebimizde dursun şimdi…
Bu örneklemeden yola çıkarsak: BitcoinUSD’de de 7 bin 746 seviyesinin aşılması yatırımcılarda 8 bin 300’lü seviyeleri fikrini ortaya çıkardı. Bu noktadan ise BitcoinUSD’nin zorlandığını görüyoruz.
Yükseliş sürer mi?
Bu sorunu cevabı için öncelikle daha önce direnç noktası olan 7 bin 700’lü seviyelerin destek noktası olması beklenmeli. Nitekim bugünkü yükselişin ardından gelen hafif kar realizasyonunda bu noktanın destek seviyesi gördüğünü izledik.
Sonuç olarak; BitcoinUSD’de de 7 bin 700’lü seviyelerin destek noktası haline gelmesi ve sağlamlaşması durumunda 8 bin 300’lü seviyelerde bulunan direnç noktasının kırılması sağlanabilir. Bu da kademeli de olsa fiyatların ilk aşamada 9 bin 990 dolar seviyesine doğru ivmelenmesini sağlayacaktır. Ancak 7 bin 700’lü seviyelerin altına gelinmesi durumunda her ne kadar ana trend yukarı olsa da 7 bin – 7 bin 200 dolar bandına doğru bir geri çekilme riskini de göz ardı etmemeli. Son olarak bir gözlemimi daha aktarmak istiyorum. MAC Dema indikatörü BitcoinUSD’dedeki fiyat hareketini nitelikte. Ancak bu indikatör de kritik seviyelere gelmiş durumda…
Bol kazançlar
Soru ve görüşleriniz için: twitter.com/MCobananaliz
Mehmet ÇOBAN