ABD’de, borsanın son bir buçuk yıldaki kazanımlarından elde edilen rakamlar, ülkede servet eşitsizliğinin endişe verici bir hızda derinleştiğini gösteriyor. Bitcoin ETF’sinin onaylanması ve BTC’nin ana akım haline gelmesi, bu gelir ve servet eşitsizliğine son verebilir mi?
ABD nüfusunun yüzde 10’u hisse senetlerinin yüzde 90’ına sahip
Dünyanın en büyük ekonomisi olarak betimlenmesine rağmen, ABD bu günlerde yüksek enflasyon, işsizlik ve tedarik zincirindeki kriz ile zor günler geçiriyor. ABD ekonomisindeki eşitsizlikler, en tepedeki yüzde 10’luk zengin kesim ile en alttaki yüzde 90 arasındaki uçurumu büyütmeye devam ediyor. Yakın tarihli bir CNBC raporu, en zengin Amerikalıların Covid-19 salgını sırasında daha da zenginleştiğini, ABD hisse senetlerinin yüzde 89’una sahip olarak ve servetlerine 6,5 trilyon dolar ekleyerek rekor kırdığını gösterdi. Ülkede Bitcoin yatırımına olan ilgi ise giderek artıyor.
Bu arada, Amerikalıların yüzde 90’ının sahip olduğu hisse senetleri oranı ise yüzde 12’den yüzde 11’e düştü ve oldukça küçük bir miktar 1,2 trilyon dolar ekledi. ABD‘de pandemi sırasında artan diğer rakamlar ise yoksulluk ve enflasyon endeksi. Geçtiğimiz Eylül ayında Dünya Ekonomik Forumu’nun gösterdiği gibi, ekonomik eşitsizlik ülkenin en büyük sorunlarından biri olmaya devam ediyor. Kurum şu açıklamayaı yaptı:
Haziran 2021’de düşük ücretli işçiler için istihdam Ocak 2020 seviyelerine göre yüzde 21 düşerken, yüksek gelirli işçiler için istihdam yüzde 9,6 arttı.
Bitcoin, genç ve orta sınıf için şimdiden önem kazandı
ABD’de zenginlik ve yoksulluk aynı anda artıyor ve hisse senetleri, pandemi başladığından bu yana servet kazanımlarının yüzde 70’ini temsil ediyor. Tepedekiler hala satın alma ve elde tutma avantajına sahipken, alttakiler geçimlerini sağlamak için daha hızlı bir yola ihtiyaç duyuyor. Ülkede ekonomik eşitsizliğe maruz kalanlar için çıkış yollarından biri Bitcoin olabilir. BTC, özellikle azınlıklar ve orta sınıf için güvenilir bir gelir kaynağı olabilir.
Geçen yıl, Amerikalılar Bitcoin’den yararlandı ve yatırımlarından yaklaşık 4 milyar dolar azandı. Borsa kârından daha düşük bir oranda olmasına rağmen, borsa yüzyıllardır var ve servet eşitsizliği daha da güçlenirken, Bitcoin hala genç ve orta sınıf için şimdiden önemli hale geldi.
Bankalar: ”’homeless” kültürü ve ekonomik eşitsizlik
Bitcoin’in dünya çapında büyük ilgi görmesinin ana nedenlerinden biri, Blockchain’in sürekli olarak servet eşitsizliğine son verme potansiyeli göstermesidir. Bu yeni sistem, orta sınıfın mal varlığına sahip olmasının yolunu açmıştır. Bitcoin yatırımı, eşi görülmemiş bir krizin ortasında sadece bir umut olarak değil, bir zorunluluk olarak ortaya çıkıyor.
Dünya çapındaki orta ve düşük gelirli alt sınıf, Bitcoin’in sunduğu işlevsel ve basit sistem sayesinde ek gelir elde edebiliyorlar. Şu anda göçmenler Amerikan nüfusunun yüzde 14,4’ünü temsil ediyor. Buna ek olarak, yaklaşık yarım milyon ABD vatandaşı evsiz ve pek çoğu da işsizlik ve mali sıkıntı içinde kıvranıyor. Geleneksel bankacılık ve istihdam sektörleri, ikamet adresi gibi ortak talepleri almakta zorlananlara fayda sağlamaz. Kripto para birimlerine sahip olmak ve bunlara yatırım yapmak bunları gerektirmediği için ekonomik eşitsizliği ortadan kaldırabilir.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!