Kripto para sektörünün geçici bir balon olduğunu düşünenler, bu sene NFT sektöründeki gelişmeleri de yakından takip etti. Sektör, gündemden düşmezken, Collins Dictionary tarafından yılın kelimesi seçildi.
Listede ”metaverse” de yer alıyordu
Collins Dictionary, “2021’in kelimesi” listesini resmen açıkladı. Listede 10 kelime yer alıyor. Benzersiz token (Nonfungible Token) anlamına gelen NFT, yılın kelimesi seçildi. Listede dikkat çeken diğer kelimeler ise Metaverse ve hibrit çalışma (hybrid working. Yayınlanan rapor, sektörün ivme kazanarak, istikrarlı bir şekilde büyüdüğÜne dikkat çekti. Collins Dictionary, NFT’yi, “bir sanat eseri veya koleksiyon gibi varlığın sahipliğini kaydetmek için kullanılan Blockchain ağına kayıtlı benzersiz dijital sertifika” olarak tanımlıyor. Rapora göre, NFT’ler, bir dijital çalışmanın kime ait olduğunu kaydeden dijital veri yığını. ve insanlar NFT teknolojisini genellikle sanat eserlerini satmak için kullanıyor.
Sözlüğe göre NFT, 2019’daki “İklim krizi” ve 2020’deki karantina kelimesinden sonra, kullanımında yüzde 11 binlik devasa artışla yılın en çok kullanılan kelimeleri arasında yer aldı. Aslında çoğu kişi dijital sanatçı Beeple’ın Mart ayında dijital kolaj eserini 70 milyon dolara satmasına kadar NFT’nin ne olduğu hakkında fikir sahibi değildi. NFT’lerin küresel ölçekte benimsenmesinde Twitter CEO’su Jack Dorsey’nin ilk tweet’ini 2,9 milyon dolara satmasının da büyük etkisi oldu. Ayrıca kripto para ve Blockahin gibi teknolojilerindeki benimsenme oranındaki artış, NFT‘lere yönelik ilginin de ivme kazanmasına neden oldu. Özgün dijital formatı be benzersiz sahiplik fırsatı nedeniyle NFT, daha önce sanat galerisine bile adım atmamış kişilerin sanata ilgi duymasına ön ayak oldu. Ayrıca NFT’ler aklınıza gelebilecek her türlü nesnenin dijital sahipliğini kanıtlayabildiği ve bunu değiştirilemez şekilde yapabildikleri için de geleceğin sistemleri olarak kabul görüyor.
NFT sanatçısı Beeple’ın rolü vurgulandı
Collins tarafından yapılan açıklamada, NFT sanatçısı Beeple’ın ekosisteme büyük katkıda bulunduğunu vurguladı. Sanatçı, bu yıl mart ayında 69 milyon dolar karşılığında “Everydays: The First 5000 Days” isimli eserini sattı. Rapor, bunu tarihteki en pahalı üçüncü fiziksel veya dijital sanat eseri satışı olarak aktardı. NFT sektörü, son bir yılda istikrarlı biçimde büyüdü. Christie’s ve Sotheby’s gibi geleneksel açık artırma platformları tarafından NFT müzayedelerinin ortaya çıkması, sektörü ana akım haline getirdi.
Koleksiyon ve sanat NFT’leri satışlarının toplamı, 2021’in dördüncü çeyreği itibarıyla 7,4 milyar doları aşmayı başardı. Sanat ve koleksiyon satışları bu yılın başında sırasıyla 17,8 ve 55,5 milyon dolar olarak açıklandı. Daha fazla NFT haberi için, Kriptoarena.com adresini kullanabilirsiniz.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!