Yatırımcıların aklındaki soru şu: Eter büyüyor. Ancak daha yüksek bir token değeri Etherin Bitcoin gibi değer deposu bir varlık olduğu anlamına mı geliyor?
Geçen yıl Bitcoin hakkındaki birçok tartışma varlığın bir değer deposu olarak ortaya çıkmasını ele alıyordu. Kurumsal yatırımcılar Bitcoine yatırım yapmaya devam ederken hatta bazıları BTCyi açıkça “enflasyona karşı bir koruma” olarak tanımlarken bu anlatı her zamankinden daha güçlü hale geldi.
Coinbase bu ayın başlarında ilginç veriler içeren bir rapor yayınladı: Gerçekten de borsanın kurumsal müşterileri Bitcoinin bir değer deposu olarak gelişen rolünün ona yatırım yapma nedenlerinin önemli bir parçası olduğunu söylediler. Ancak Coinbase aynı yatırımcı grubunun başka bir büyük kapasiteli varlığı olası bir değer deposu olarak görmeye başladığını belirtti: Ethereum ağının kripto parası Ether (ETH).
Rapor şunları belirtti: Gerçekten de “Müşterilerimizden en sık duyduğumuz Ethereuma yatırım yapma nedenleri:
1) Ethereumun bir değer deposu olarak gelişen potansiyeli ve 2) ağındaki işlemleri güçlendirmek için gerekli olan dijital bir emtia statüsünde olması.
Raporda “Kurumsal müşterilerimiz 2020de ağırlıklı olarak Bitcoin satın alırken giderek artan daha fazla yatırımcı piyasa değerine göre ikinci en büyük kripto para varlığı olan Ethereuma yatırım yaptı” dedi.
“Ethereum 2020de dolar karşısında iyi bir performans gösterdi ve Bitcoini geride bırakarak yılı yüzde 487 artışla 745 dolarda tamamladı.” O zamandan beri ETHnin fiyatı daha da yükseldi:Senenin başlarında ETH 1.470 dolara kadar yükseldi. Messar.iodan alınan verilere göre ETH yılın başından bu yana yüzde 75in üzerinde artarken BTCnin fiyatı yüzde 6nın biraz altında kaldı.
Kurumsal Yatırımcılar Ethere Yönelecekler
Hem Bitcoin hem de Ether bazı yatırımcılar tarafından değer deposu olarak algılansa da iki varlık arasında çok önemli bazı farklılıklar var. Örneğin Bitcoinin değeri işlevselliğidir; Bitcoinin ilk günlerinde dijital varlık bir işlem ağı olarak tartışılıyordu: yani bir dijital nakit. Ancak ağ büyüdükçe ölçeklenebilirlik sorunları ağın bir tür “dijital altın” olarak görülmesine neden oldu: bir değer deposu.
Öte yandan Ether çok yönlü bir işlevselliğe sahiptir. Elbette ETH tokenleri değer taşır ancak tokenler Ethereum ağında pratik şekillerde kullanılır. Ek olarak Ethereum ağında diğer tokenlar (ERC20 tokenları olarak adlandırılır) başlatılırken ETH ağdaki işlem ücretlerinin ödenmesi gereken para birimidir. Bu nedenle ETH ağın “kolaylaştırıcısı” dır: işlemlerin akıllı sözleşmelerin ve merkezi olmayan uygulamaların (dApps) çalışmasına izin veren para birimidir.
Dijital Varlık Araştırması Başkanı Doug Schwenk bu nedenle “belki kısa vadede ETHnin bir değer deposu olarak görülebileceğini” ancak uzun vadede “doğru bir şekilde faydası ve hizmetleri için değerli” görüldüğünü söyledi.
Aslında DeFi ekosisteminin büyümesi kısa vadede Ether’in değerini artırmış olabilir. Finans danışmanı Eloisa March “DeFi uygulamalarındaki yüksek Ether talebinin Ethereum fiyatı üzerinde uzun vadeli bir etkiye sahip olması bekleniyor. Ancak ETHnin fiyatı kısa vadede hala piyasa duyarlılığına tabidir. dedi.
Bu nedenle Ether Bitcoin ile aynı şekilde bir değer deposu değildir. Ancak bu onun değerli olmadığı ve uzun vadede büyümeye devam etmeyeceği anlamına gelmez.
Allnodes CEOsu ve Kurucusu Konstantin Boyko-Romanovsky er ya da geç kurumsal yatırımcıların çoğunluğunun dikkatlerini Bitcoinden çok daha fazla uygulamaya sahip olan Ethereuma çevireceğine inandığını söyledi.