Dünya çapındaki bankacılık sistemine yönelik finansal risklere karşı savunma yapmakla görevli olan Finansal İstikrar Kurulu (FSB)i kripto para birimlerinin ve özellikle de stablecoin’lerin küresel finansal sistemi için bir tehdit olduğunu belirten bir rapor yayınladı.
Stablecoin’ler amacından saptı: finansal sisteme risk teşkil ediyor
Perşembe sabahı yayınlanan bir raporda, kurum giderek ana akım haline gelen kripto para birimlerine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Finansal İstikrar Kurulu, G20’de yer alan ülkelerin merkez bankaları ve maliye bakanları ile Güney Kore, Singapur, Hong Kong, İsviçre, Hollanda ve Meksika gibi küresel finansal sisteme önemli katılımı olan devletlerin oluşturduğu önemli bir otorite merkezidir. Rapor, stablecoin’lerin ticaret ve belirli sınır ötesi işlemleri kolaylaştırma işlevinden, önde gelen ulusal para birimlerinin rolünü devralarak, “küresel bir para birimi hizmeti haline gelme endişesini dile getirdi. Raporda, bunun küresel finansal istikrar için risk oluşturacağı belirtildi.
Raporda, “Stablecoin’lerin bu yönde benimsenmesinin ve kullanımının, finansal istikrar için daha büyük riskler oluşturacağı ve mevcut düzenleyici, denetleyici ve gözetim mekanizmalarına meydan okuyabileceğin altı çiziliyor. Rapor ayrıca, bireysel yatırımcıların kripto para sektörüne artan katılımının, finansal sisteme olan güvenin erozyona uğramasına yol açtığı ve bunun da daha ciddi finansal istikrar sorunlarına yol açabileceği kaydedildi.
Kripto para sektörü hızla büyüyor
Buna karşılık, kurum, birden fazla ulusal bankacılık ve menkul kıymet düzenleyicisinin yaklaşımlarını koordine etmeye çalışıyor. Grup, konunun gözden geçirilmesini Temmuz 2022’ye kadar tamamlamayı vaat ediyor. Rapora göre, kripto para sektörrü ve stabilcoin’ler hızla büyüyor ve bu yılın Eylül ayına kadar yaklaşık 123 milyar dolarlık birleşik değere ulaştı. Raporda, piyasa değerine göre önde gelen stablecoin’lerin Tether, USDC Coin ve Binance USD olduğu belirtildi. Stablecoin’ler, ulusal fiat para birimlerini izlemek için tasarlanmıştır, ancak mimarileri son zamanlarda inceleme altına alındı. Örneğin, USDC başlangıçta 1:1 ABD doları ile desteklendiği duyurulmuştu, aslında nakit, Hazine ve diğer varlıkların bir karışımı ile destekleniyordu.
USDC’yi tanıtan şirket Circle tarafından yayınlanan en son rapor, Ağustos ayında yapılan bir denetimin stablecoin’in değerinin yüzde 92’sinin nakit ve nakit benzerleri varlıklar tarafından desteklendiğini tespit ettiğini söyledi. Mayıs ayı raporunda USDC’nin değerinin sadece yüzde 61’i nakit ve nakit benzerleri tarafından desteklendiği ortaya çıktı, geri kalanı hazinelerin diğer daha değişken varlıkların bir karışımıydı. Kripto para sektörü endişe içerisinde regülasyon sürecini bekliyor.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!