Dev Şirketler Blockchain Teknolojisine Güveniyor! Yüzde 600 Arttı!

2021 yılında kripto para birimlerinin ve blockchain teknolojisinin ilerlemesi, risk sermayedarlarının sektöre daha fazla para girişi yapmaya devam etmesiyle hızla büyüdü.

Blockchain endüstrisi gelişmeye devam ederken yatırımlar da artıyor

GlobalData tarafından sağlanan verilerine göre, özellikle 2021 yılı boyunca, blockchain teknolojisine yapılan risk sermayesi yatırımı 2020’de kaydedilen 2,1 milyar dolardan yüzde 600’den fazla artış göstererek 14,8 milyar dolara yükseldi. VC faaliyetlerinin, Kuzey Amerika’da 6.8 milyar dolar ile ilk sırada yer aldığı ve ardından 3.4 milyar dolar ile Latin Amerika’nın takip ettiği belirtildi. Üçüncü sırada ise 3 milyar dolar ile Avrupa yer alıyor. Asya-Pasifik risk sermayedarlarının ise sektöre 1,6 milyar dolar yatırım yaptıkları görülürken, Orta Doğu’ya bakıldığında 0,44 milyar dolar yatırım yapıldığı belirtildi.

Kriptoarena.com olarak bildirdiğimiz gibi; Blockchain sektörüne yapılan yatırımlar, sektörün henüz gelişim aşamasında olmasına rağmen 2021 yılında artış gösterdi. Bununla birlikte, hem yatırımcılar hem de tüketiciler, şirketlerin BT çözümlerine entegre edildiğinden teknolojinin faydalarından yararlanmayı hedeflediklerini bildiriyor. Yatırımların ağırlıklı olarak yatırımlarını bankacılık ve ödemeler başta olmak üzere belirli sektörlerde tuttuklarını belirtmekte fayda var. Ödeme Analisti Chris Dinga, GlobalData verileri hakkında şu yorumlarda bulunuyor:

Bankacılık ve ödemelerde blockchain teknolojisine büyük yatırım yapan bir sektör. Blockchain, ödeme endüstrisinin havaleleri, kripto para birimlerini ve varlık tokenizasyonunu yönetmesine yardımcı oluyor. Ancak, yine de ödeme altyapısı içinde tam olarak benimsenmeden önce tamamen test edilmesi gereken yeni bir teknoloji.

Merkez bankaları kendi kripto para birimlerini çıkartmak adına adımlar atıyor

Raporda belirtilenlere göre, sektöre yapılan önemli yatırımlara rağmen, net düzenleyici çerçevelerin olmaması ve yetersiz kalifiye personel gibi engeller daha fazla yatırımcının sektöre dahil olmasını engelliyor. Bununla birlikte bazı analistler ve uzmanlar, teknolojilerle ilgili uygulanmaların gelecekte merkez bankaları öncülüğünde artması bekleniyor. Özellikle, 90’dan fazla merkez bankasının, blockchain teknolojisi ile güçlendirilecek olan merkez bankası kripto para birimlerini (CBDC) açığa çıkarmaya çalıştıkları görülüyor.

Farklı yerleşik şirketlerin, teknolojinin büyümesi konusunda öngörülerde bulunurken, blockchain şirketlerine yatırımların hızla arttığı belirtiliyor. Bu doğrultuda, daha önceki bir raporda, Google’ın sektör içerisinde 1,5 milyar doların üzerinde yatırımla halka açık en çok işlem gören blockchain dostu şirket olarak yer aldı. Ancak Google, blockchain finansmanına katılımı hakkında bir açıklama gerçekleştirdi. Google sözcülerinden biri konu ile ilişkili şunları söyledi:

Raporda aktarıldığı gibi, yatırım yaptığımız Blockchain sektörü ile ilgili az sayıda şirket toplamda 1,5 milyar dolar toplamış olsa da, biz bunun sadece küçük bir kısmını kendi gelişimimin adına yatırdık.

Piyasada yaşanan dalgalanmalar VC finansmanı üzerindeki etkisi nedir?

İlginç bir şekilde, kripto para piyasasının önemli fiyat dalgalanmalarıyla karşı karşıya olduğunu göz önüne aldığımızda, 2022 yılında VC finansmanının nasıl etkileneceğini izlemeye değer olacağı aktarılıyor. Piyasa koşullarıyla birlikte, bazı blockchain destekli şirketlerin operasyonlarını yeniden düzenlemeye başvurdukları belirtiliyor. Örneğin, kripto para kredi platformları Celsius ve Voyager Digital, iflas başvurusu sonrasında işlemlerini kapattı. Aynı zamanda, kripto para borsası Coinbase, işten çıkarmaların yanı sıra işe alımları dondurmak zorunda kaldığını açıkladı.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!