Son altı ayda altının onsunun yüzde 11’den fazla düşmesi, bazı yatırım yöneticilerini altının hedge varlık statüsünü sorgulamaya itmiş durumda. Dünyanın en büyük varlık yönetimi şirketi BlackRock’ın Global Tahsis Fonu’nun portföy yöneticisi Russ Koesterich, altının enflasyona karşı uygulanabilir bir koruma olarak etkinliğini yitirmeye başladığını söyledi.
Koesterich, altın için popüler hedge varlık anlatısına karşı çıkarak, “Altının enflasyona karşı korunma yönü biraz abartıldı. Çok uzun vadede makul bir değer deposu olsa da [kısa vadede] çoğu yatırıma kıyasla daha az güvenilir.” dedi.
Mevcut konjonktürde, COVID-19 salgınının neden olduğu ekonomik sorunlar ve hükümetlerin ekonomileri canlandırma paketleriyle yaptığı girişimlerin etkisi devam ediyor. Nitekim oluşmaya başlayan enflasyon korkuları, ekonomik toparlanmayı tetiklemek için yapılan büyük teşvik paketleriyle birlikte artmaya başlamış durumda.
2020 yazında altının onsu 2.100 dolara yaklaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ve o zaman bu yana altının onsu düşüş trendinde ve yazım sırasında 1.700 doların hemen üzerinde işlem görüyor. Altının fiyatındaki düşüşle birlikte altın ETF’lerinden önemli çıkışlar görüldü ve bazı piyasa analistleri yatırımcıların Bitcoin’e (BTC) yöneldiklerini düşünüyor. Kasım 2020’de Çin bankaları, altın gibi değerli metallerde başlayan yüksek fiyat dalgalanmasından dolayı yeni ticari değerli metal hesaplarının açılmasını askıya almaya başladı.
Bitcoin, altının spot fiyat performansının aksine Ekim 2020’den bu yana pozitif fiyat artışıyla yaklaşık yüzde 90 değer kazandı. Kıdemli Bloomberg stratejisti Mike McGlone, yakın zaman önce Bitcoin’in altını bir değer deposu olarak bir kenara ittiğini söylemişti.