Ekim ayının başlamasıyla birlikte 2022 yılının başlarından bu yana tüm kripto para piyasası hack sorunlarıyla karşı karşıya. Bu ay ise en çok hack olayının gerçekleştiği ay olduğu aktarılıyor. Şuana kadar ki süreçte gerçekleşen kripto hack’lerinden toplamda 718 milyon dolardan fazla kayıp olduğu aktarılıyor. Ekim ayında hacklenen toplam değerin ise, Mart 2022 tarihindeki rakamlarını çoktan aştığı aktarılıyor.
2022 yılı en çok hack yaşanan yıl olmaya devam ediyor
Bu çalınan miktarın tamamının birkaç farklı DeFi protokolünden olduğu ise belirtilenler arasında. Blockchain analitik firması Chainalysis raporlarında yer alan ifadeler ise şu şekilde:
Dün dört hack saldırısının ardından Ekim ayı, hack etkinliği adına şimdiye kadarki yılın ve ayın en büyük saldırısı oldu. Henüz ayın yarısından fazlasının bitmesine daha çok var. Bu ay içerisinden şimdiye kadar 11 farklı saldırıda DeFi protokollerinden 718 milyon dolara el konuldu.
Kriptoarena.com olarak bildirdiğimiz gibi; Chainalysis, bu oranlara bakıldığında 2022 yılının, rekor kıran kripto hacklerinde en büyük yıl olarak değerlendirilen 2021’i kolayca geçeceği konusunda açıklamada bulundu. 2022 yılında şimdiye kadar, bilgisayar korsanları bu yıl gerçekleşen 125 saldırı sonucunda 3 milyar dolardan fazla miktarı çekmeyi başardı.
DeFi protokollerinin kripto para hackerlarına karşı savunmasız olduğu belirtiliyor
Kripto para piyasası, uzun süredir hack sorunuyla karşı karşıya. Ancak, hacklerin genel çalışma prensibinin değiştiği belirtiliyor. 2019 yılında, saldırılara karşı en savunmasız olan alanın ise merkezi borsalar olduğu bildirildi. Bununla birlikte, geçtiğimiz yıl boyunca, merkeziyetsiz finans (DeFi) borsaları kripto saldırılarının en büyük kurbanlarından oldu. Chainalysis tarafından yapılan açıklamada şunlara yer verildi:
Zincirler arası köprüler, bu ay 3 köprünün ihlal edilmesi ve yaklaşık 600 milyon doların çalınmasıyla bilgisayar korsanları için önemli bir hedef olmaya devam ediyor. Bu ay kayıpların yüzde 82’sini ve tüm yıl boyunca kayıpların yüzde 64’ünü oluşturuyor.
Bu ay, köprüler arası saldırılarda 100 milyon doları aşan iki büyük saldırı gerçekleşti. Bilgisayar korsanları kısa süre önce BNB Beacon Chain (BEP2) ve BNB Chain (BEP20 veya BSC) arasında bir çapraz bağlantı aracılığıyla BNB token’larda 100 milyon dolardan fazlasına el koydu. Benzer şekilde, Solana tabanlı DeFi protokolü Mango Markets, bu haftanın başlarındaki en son hack sorunlarıyla 100 milyon dolardan fazla kayıp yaşadı. Bilgisayar korsanları, DeFi piyasalarının güvenlik, kodlama ve yapısındaki zayıflıktan yararlanma konusunda ustalaştıkça, DeFi protokollerinin işlemlerini hızlandırması gerektiği aktarılıyor.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!