Erdoğan, Yasa Hazırlıyoruz Demişti: Kripto Paralara Vergi mi Geliyor?

Kriptoarena.com olarak daha önce bildirdiğimiz gibi, Türkiye’de kripto paralarla ilgili bir takım düzenlemelerin gelmesi, uzun süredir konuşulan bir konu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün, kripto para düzenlemeleriyle ilgili çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini ve kısa bir süre içerisinde meclise yasa tasarısının geleceğini söylemişti.

Türkiye’de kripto para kuralları, Avrupa’daki benzerlerinden çok daha sert olabilir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün ekonomi gazetecileri ile yaptığı toplantının ardından kripto düzenlemeleriyle ilgili bir takım açıklamalar yapmıştı. Açıklamada kriptolara yönelik düzenlemenin hazır olduğunu ve yakında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulacağını söylemişti. Cumhurbaşkanlığına yakın kaynakların edindiği bilgiye göre bu düzenlemeler kripto para işlemlerine vergi getirilmesini de içeriyor. Bilgilere göre Bitcoin ve altcoin’lerden oluşan bu ekosistemde ticarete sıkı denetimler gelirken Amerika ve Avrupa’daki benzerlerinden daha katı kurallarla karşı karşıya kalınabilecek.

Erdoğan daha önce de kriptolar hakkında konuşmuş, kripto para projelerini kabul etmek gibi bir niyetlerinin kesinlikle olmadığını, aksine kriptoya karşı ayrı bir savaşın, ayrı bir mücadelenin olduğunu söylemişti. Dün bahsettiği gibi Meclis gündemine gelmesi beklenen kripto paralarla ilgili yasal düzenlemede alım satıma vergi öngörüldüğü belirtiliyor.

Yasa tasarısı kripto borsalarını da etkileyecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kripto para konusunda hazırladığı yasa tasarısında kripto varlık çeşitleri tanımlandı ve bu paraların çıkarılma sürecinin yanında dağıtımı ile alımına değinildi. Tasarıda dikkat çeken maddelerden biri de, saklama hizmetinin kimin yapacağı konusu oldu. Saklama hizmeti sunabilecek borsaların Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) gözetiminde çalışabileceğine değiniliyor. Ayrıca bu şirketleri MASAK’ın denetleyeceği, BDDK’nın ise sağlıklı bir piyasa ortamının oluşması için ortamı gözleyeceği bildiriliyor. Bu şirketlerde asgari sermaye şartı gibi bazı kriterlerin aranacağı da belirtiliyor.

Üzerine çalışılan yasa tasarısında, Türkiye’deki kripto para yatırımcıların özellikle merak ettiği vergi konusu da yer alıyor. Vergilerin, “döviz alım satımındaki gibi stopaj yoluyla” gerçekleşeceğine yönelik beklentiler var. Eski Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Şakir Ercan Gül, 2021 yılının ortalarında kripto düzenlemesi hakkında “Batı Avrupa, Amerika’dan daha sıkı bir düzenleme getirileceğinin” sinyalini vermişti. Şakir Ercan Gül konu ile ilgili şunları söylemişti:

Serbest kambiyo rejiminin olduğu bir yapıda üç aşağı beş yukarı Batı Avrupa veya Amerika benzeri düzenleme yapma arayışı içerisindeyiz. Avrupa Birliği’nin bununla ilgili esas düzenlemeleri 2024’te olacak” ifadelerini kullandı

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!