Ethereum Artık Sansüre Karşı Daha mı Savunmasız?

Lider altcoin projesi Ethereum doğrulayıcılarının, 32 ETH sonucunda yönetimde pay sahibi olabilmeleri, ETH ağının daha merkezi hale gelebilmesine ve hükümetlerin sansürüne karşı daha duyarlı hale gelebilmesine neden olabileceği belirtiliyor. Merkle Science’ın baş araştırmacısı tarafından belirtilenlere göre, Ethereum’un Proof of Stake (PoS) konsensüs mekanizmasına yükseltilmesi, onu hükümet müdahalesine ve sansüre karşı daha savunmasız hale getirebilir.

Ethereum ağı artık savunmasız mı?

Ethereum Merge sonrasında açıklama yapan eski bir FBI analisti, kripto uyumluluğu ve adli tıp firması Merkle Science Baş Araştırmacısı Coby Morgan, ETH ağının PoS’a geçişinin getirdiği bazı riskler hakkındaki düşüncelerini paylaştı. Merkezileştirme sorunları The Merge’e kadar geniş bir şekilde tartışma konusu iken, Morgan bir doğrulayıcı olmanın yüksek maliyetinin, doğrulayıcı düğümlerinin Binance, Coinbase ve Kraken gibi daha büyük kripto para borsalarında konsolidasyonla sonuçlanabileceğini öne sürdü.

Ethereum ağı içerisinde tam bir doğrulayıcı olmak için, Kriptoarena.com olarak bildirdiğimiz gibi; şu andaki mevcut fiyatlandırmaya göre 47 bin dolar değerinde olan 32 Ethereum (ETH) hissesi gerekiyor. Nansen’den bu ayın başlarında blockchain analitik platformundan bir Ön Merge raporu, stake edilen ETH’nin yüzde 64’ünün yalnızca beş varlık tarafından kontrol edildiğini ortaya koydu. Morgan, bu daha büyük kurumların “dünyadaki hükümetlerin olumsuz hareketlerine tabi” olacağını ve doğrulayıcı düğümler yaptırıma tabi adresleri belirlediklerinde “işlemleri kesilebileceğini ve sonunda sistemden atılabileceğini” sözlerinde yer veriyor. Morgan konu ile ilgili olarak şu ifadelere yer verdi:

Ya bu duruma ayak uydurursunuz ve bu tür bir etkileşimin üzerini kapatırsınız ya da para cezasına çarptırılma, incelemeye alınma veya potansiyel olarak yaptırıma maruz kalma riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

EthHub kurucu ortağı, ETH ağı başarısız olursa tweet paylaşımına devam edeceğini söylüyor

Ethereum kurucusu Vitalik Buterin, 18 Ağustos tarihindeki geliştirici görüşmesinde bu riskten bahsetti ve sansürün alabileceği biçimlerden birinin, onaylayıcıların yaptırım uygulanan işlemleri hariç tutmayı veya filtrelemeyi seçmesi olduğu ile ilgili konulara dikkat çekti.

Vitalik, bazı doğrulayıcıların yaptırımlara uymadığı sürece, bu işlemlerin daha sonraki bloklarda alınacağını ve sansürün yalnızca geçici olacağına dair sözlerinde yer verdi. 8 Ağustos tarihinde Tornado Cash, bir ABD hükümet organı tarafından onaylanan ilk akıllı sözleşme (Smart Contract) oldu. Tepki olarak, çeşitli kuruluşlar yaptırımlara uyarak, yaptırım uygulanan adreslerin ürün ve hizmetlerine erişmesini engelledi. EthHub kurucu ortağı Anthony Sassano’nun 16 Ağustos’ta Ethereum’u bir başarısızlık olarak görmeye başlayacağını ve kalıcı bir sansürün meydana gelmesi sonucunda tweet paylaşımlarıyla devam edeceğini belirtti. Ardından ise gelişmenin Ethereum topluluğu üzerinde büyük bir etkisi olduğu görüldü.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!