G20 ülkelerinin liderleri, Finansal İstikrar Kurulu’nun (FSB) kripto para dünyasının düzenlenmesine ilişkin tavsiyelerinin arkasında durdu! İşte detaylar…
G20 Liderlerinden kripto para düzenlemesine destek geldi
G20 hükümetler arası forumu, 9 Eylül’de, küresel kripto endüstrisini düzenlemek ve denetlemek için FSB tarafından hazırlanan bir dizi tavsiyeye destek verdi. Hindistan Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman tarafından yapılan duyuru, G20 üyelerinin dijital finans alanındaki hızlı değişimleri izleme niyetlerini ifade ettikleri Yeni Delhi Liderler Toplantısı’nda geldi.
Grup bildirisinde, üye devlet ve kuruluşlardan maliye bakanları ve merkez bankası yöneticilerinin Ekim 2023’te Fas’ın Marakeş kentinde yapılması planlanan bir toplantıda FSB’nin kripto yol haritasını nasıl ilerleteceklerini ayrıntılı olarak açıkladı.
G20 liderkeri düzenleyici çerçeveye işaret etti
FSB’nin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile işbirliği içinde hazırladığı Sentez Belgesinde yer alan yol haritası, grubun tüm üyeleri için koordineli bir düzenleyici çerçeveyi desteklemek üzere tasarlanmıştır. Kripto para birimine ilişkin olarak yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ekonomilerden kaynaklanan benzersiz riskleri dikkate almaktadır. Ayrıca, kripto düzenlemelerinde giderek daha önemli hale gelen kara para aklama ve terörizmin finansmanı konularına yönelik tedbirleri de ortaya koymaktadır.
FSB’nin tavsiyeleri arasında bir Kripto Varlıkları Raporlama Çerçevesi (CARF) ve vergi yetki alanları dışındaki hesaplarda varlık bulunduran kişi veya kuruluşları tanımlayan Ortak Raporlama Standardında (CRS) yapılan değişiklikler de yer alıyor.
Kriptoarena.com olarak aktardığımız üzere temel tavsiyelerden biri de G20 üyelerinin ve hatta grup dışındaki ülkelerin kripto varlıklara resmi para birimi ya da yasal ihale statüsü vermemesi gerektiğidir. Şu an itibariyle sadece El Salvador Bitcoin’i (BTC) yasal ödeme aracı olarak kabul ediyor. Daha önce Orta Afrika Cumhuriyeti (CAR) de BTC’ye yasal statü vermiş ancak bir yıldan kısa bir süre sonra kararı iptal etmişti. FSB, kripto para birimlerine yasal statü verilmesinin ulusal ve küresel parasal istikrarı olumsuz etkileyebileceğini öne sürdü.
Özel dijital para birimlerine ek olarak, G20 liderleri merkez bankası dijital para birimleri (CBDC’ler) ve bunların sınır ötesi ödemeler ve küresel para ve finans sistemi üzerindeki potansiyel etkileri konusunu da ele aldı. Liderler, sanal ekosistemlerin güvenliğini sağlamak ve dünya çapında finansal kapsayıcılığı teşvik etmek için mevcut tüm dijital araçları ve teknolojileri kullanma kararı aldı.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!