Güney Koreli Gençler Borç Batağında: Sebebi Kripto Paralar Olabilir mi?

1980’lerden sonra doğan ve Y ve Z neslini temsil eden genç Güney Koreliler için genel borç miktarı geçen yıl 3,9 milyar dolar iken, bu yıl 22.7 milyar dolara yükseldi.

Borç krizinini arkasında birkaç neden var!

Kore Demokrat Partisi Temsilcisi Kim Han-jeong tarafından bugün açıklanan Güney Kore Mali Denetleme Servisi’nden (FSS) elde edilen veriler, bu borcun arkasındaki nedenin yüksek kredi faiz oranları, kripto para birimleri, hisse senetleri ve gayrimenkul yatırımlarındaki artış olabileceğini ortaya koyuyor. Y kuşağı ve Z kuşağı 2019’da Kore’deki toplam borcun yaklaşık yüzde 34’ünü oluştururken, bu rakam 2020’de yüzde 45,5’e yükseldi ve şu anda yüzde 50,7’de. Kim, borcun yönetilmesine ve temerrüt risklerinin azaltılmasına yardımcı olacak hükümet önlemleri çağrısında bulundu ve şunları söyledi:

Artan varlık fiyatları arasında gayrimenkul satın almak için aşırı derecede borç veriyorlar. Genç nesiller kendilerini hisse senedi yatırımına gömüyor ve kripto para satın alıyor.

 

”Güney Kore’de zengin olmanın iki yolu var”

FSS verileri bir dereceye kadar ayrıntı sağlar ve genç nüfusun ev destekli kredilerinin 2,8 milyar dolardan 16 milyar dolara yükseldiğini, banka kredilerinin ise yılda 1,1 milyar dolardan 6,7 milyar dolara yükseldiğini ortaya koyuyor. Artan borç, genç Korelilerin sosyo-ekonomik öyküsünün temel bir parçası haline geldi. 2020 sonbaharında yayınlanan ve Y kuşağının Kore’de Zengin Olmak İçin Günlük Ticarete Döndüğünü Kırdı” başlıklı bir Bloomberg makalesinde 27 yaşındaki bir genç şunları söyledi:

Kore’de biz 20’li yaşlardaki gençlerin zengin olması için sadece iki yol var: Ya piyangoyu kazanırız ya da hisse ticareti yaparız. Kazandığımız paralar ne olursa olsun asla zengin olmayacağımızı biliyoruz. Asla bir ev satın alacak kadar kazanamayacağız.

 

Kripto para birimleri ülkede çılgınlağa dönüşmüştü!

Makale, Robinhood gibi uygulamalarda geleneksel hisse senetlerinin günlük alım satımına odaklanırken, aynı temel dinamik, baskılanmış ücretler, “donmuş bir iş piyasası” ve yükselen emlak fiyatları ve  başka yatırımlar yapmak için banka kredilerine olan bağımlılıklarını körüklüyor. Gençler kripto para ve emlak gibi orta veya uzun vadede karşılığını verebileceklerine inanıyorlar. Suwon Üniversitesi’nde ekonomi profesörü olan Lee Han Koo, bu sosyo-ekonomik ortamın gençler arasında ticaret başarısı için “hayatta bir kez karşılaşılabilecek bir fırsat” olduğu algısını körüklediğini belirterek bu dinamiği “umutsuz ve tehlikeli” olarak nitelendirdi.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Comments (1)
Add Comment