ABD eski dışişleri bakanı Hillary Clinton, kripto para piyasasında düzenleme yapılması çağrısında bulundu. Clinton, sosyal medya ve belirli Blockchain’ler aracılığıyla büyük miktarda para biriktirmenin birleşiminin, bazı yasal çerçevelerle yönlendirilmediği takdirde çok riskli olduğuna inanıyor.
Hilary Clinton da kriptoya düzenleme gelmesini istiyor
Önemli politikacılar ve kanun koyucular yaptırımlar talep etmek yerine kripto para piyasasının düzenlenmesini tercih ediyor. Piyasasının düzenlenmesi için yapılan son çağrı, Amerika Birleşik Devletleri eski dışişleri bakanı Hillary Clinton’dan geliyor. MSNBC TV haber sunucusu Rachel Maddow ile yaptığı röportajda Clinton, devletlerin ve devlet dışı kuruluşların, ülkeleri ve dünyanın en değerli para birimlerinden biri olan doları istikrarsızlaştırmak için her türlü teknolojiyi manipüle edebileceğini açıklıyor. Clinton, konuya ilişkin olarak şu ifadeleri kullanıyor:
Sadece Çin ve Rusya gibi devletlere veya her türden teknolojiyi kendi çıkarları için manipüle eden diğer ülkelere bakmıyoruz. Devlet dışı aktörlere ya ABD ile uyum içinde ya da kendi istikrarsızlaştırıcı ülkelerinde, rezerv para birimi olarak doları istikrarsızlaştıranlara bakıyoruz.
Ünlü siyasetçi röportajda, sosyal medya ile belirli Blockchain’ler aracılığıyla büyük miktarda birikimlerin bir araya gelmesinin, bazı yasal çerçevelerle yönlendirilmediği takdirde çok riskli olduğuna inanıyor. Sosyal medyanın geçmişte dezenformasyon yoluyla seçimleri etkilemek için kullanıldığına ve kripto para birimleri ile diğer istenmeyen sonuçları elde etmek için devlet ve devlet dışı aktörler tarafından eşit olarak kullanılabileceğine inanıyor. Bununla, sosyal medyanın reklamını kolaylaştırmak, piyasayı manipüle etmek ve mali çöküşün beyni olmak için kullanılması anlamına geldiği varsayılıyor.
Kripto para piyasasının, yaptırımları aşmak için bir araç olduğuna inanılıyor
Geçmişte, İran gibi ülkeler, İslam Devrim Muhafızları Birliği komutanı Saeed Muhammed’in kriptoların yaptırımlar etrafında işlem yapmak için kullanılabileceğini açıklamasıyla kripto para birimlerine olan ilgilerini kamuoyuna açıklamıştı. Kuzey Kore’nin de geçmişte ABD tarafından uygulanan yaptırımları atlatmak için kriptolara güvendiği bildiriliyor. Kriptoarena.com olarak daha önce bildirdiğimiz üzere, ülke, birkaç ülkenin karşı çıktığı nükleer programını finanse etmek için büyük ölçüde gizlilik esaslı dijital paralara güveniyordu. Clinton başka bir röportajda kriptonun olumsuz etkisini şu sözlerle vurguluyor:
Onlarla ticaret yapmak için kelimenin tam anlamıyla yeni kripto paralar çıkarmak için çok ilginç ve biraz egzotik bir çaba gibi görünen şey, para birimlerini baltalama, doların rezerv para birimi olarak rolünü baltalama, ulusları istikrarsızlaştırma, belki de küçük olanlardan başlayıp çok daha büyük olma potansiyeline sahiptir.
Clinton’ın bu endişesi, ekonomik düzenlemeler uzmanı John Reed Stark ile mükemmel bir uyum içinde görünüyor. 11 yıl boyunca SEC’in İnternet Uygulama Ofisi şefi olarak çalışan Stark, ülkeleri istikrarsızlaştırmak için kripto para birimlerinin manipülasyonu konusundaki anlaşmasıyla birleştiğinde, dijital varlıkların yatırımının her yatırımcı koruma kuralını ihlal ettiğine inanıyor. Ona göre, Bitcoin ve diğer kriptoların işlem gördüğü platformlar, geleneksel borsalara kıyasla gerekli tüm güvenlik mekanizmalarından yoksun görünüyor. Mevcut haliyle, birçok ülke, işleyişinin düzenleyici bir çerçeve içinde olmasını sağlamanın yollarını bulmak için bu oldukça spekülatif pazara daha fazla dikkat ediyor.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!