İşte Bitcoin (BTC)’de Bu Hafta Bilinmesi Gereken 5 şey!

Kripto para piyasalarının önde gelen uzmanları, bu hafta boyunca lider kripto para birimi Bitcoin (BTC)’de bilinmesi gereken 5 noktaya dikkat çekti! İşte detaylar…

Analistler kripto para piyasaları için olumlu haberi verdi!

Birçok kripto para analistine göre Bitcoin için işler Temmuz performansı açısından çok daha kötü olabilirdi. Güncel CoinGlass verilerine göre, Haziran ayı yaklaşık yüzde 40’lık bir kayıp gören BTC, geçtiğimiz ayı 16,8’lik bir kazançla kapatmayı başardı. Bu kazançlar Temmuz ayı sonlarına doğru yüzde 20’lik seviyenin de üstüne çıkmıştı.

“Mart’tan bu yana ilk yeşil aylık kapanış” sözleriyle dikkat çeken popüler analist ve yatırımcı Josh Rager, piyasa hakkında şu sözleri kullanıyor:

“Aylık, son döngüden tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2017’nin üzerinde kapandıktan sonra, fiyat yavaş yavaş yükseliyor. Şu ana kadar iyi görünüyor ve bu bir ‘ayı piyasası’ olsa bile şu anda dipten satın almaktan mutluyum.”

Popüler bir başka analist Crypto Tony ise 24 bin doların hemen üzerindeki son yerel yüksel seviyelerin hala gün için tartışmasız bir direnç olarak hareket yaşadığını belirtti. Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda ise takipçilerine, “Bu Bitcoin modelinin bir dökümünü arıyorum ve reddettiğimiz 24.000 dolarlık arz bölgesinin altındayken kısa pozisyonda kalıyorum” sözlerini kullandı. Bununla birlikte, haftalık ve aylık kapanış, Bitcoin için bazı önemli destek seviyelerini ortaya çıkardı. Spesifik olarak, 200 haftalık hareketli ortalama, haftalık grafikteki dirençten döndü ve BTC/USD çifti, Cointelegraph Markets Pro ve TradingView gösterilerinden elde edilen verilerle gerçekleşen fiyatını korudu.

Bir diğer yandan birçok kripto para analistine göre Makro tetikleyiciler, Ağustos ayı için iyi durumda gözüküyor. Analistler, Ağustos ayının yılın geri kalanının nasıl geçebileceğine karar verebileceğini belirtiyor. Makro resim, kısa zaman dilimlerinde, ABD hisse senetlerini geçtiğimiz ay Federal Rezerv kaynaklı volatiliteyi atlatarak Temmuz’u yüksek bir seviyede bitirdi. Birçok uzmanın belirttiği bilgilere göre hisse senetleri uzun süreli bir ralliye işaret ediyor. Bu durum da kripto piyasaları için olumlu bir haber olabilir.

Bununla birlikte, makro analist Alex Krueger’in Avrupa’daki enerji krizinin henüz piyasa fiyatlandırmasını etkilemediği konusunda uyarıda bulunmasıyla birlikte, emtialar söz konusu olduğunda küresel tablo o kadar basit değil. Konu hakkında Krueger’in yorumu ise şu şekilde oldu:

“Eğer enflasyon yeterince hızlı düşerse, ki bu mümkün ve Avrupa’nın enerji krizi sert bir kış tarafından şiddetlenmiyorsa, aynı zamanda mümkünse, bu boğa piyasasının başlangıcı olabilir. Şu anda kimse bilmiyor.”

 

Analistler RSI seviyesine de dikkat çekiyor!

Zincir üstü verilere döndüğümüzde ise, Bitcoin’in temel temellerinde bir toparlanma gözüküyor. Popüler kripto para analisti VentureFounder ise BTC fiyatının dip seviyelerinin içinde olmadığına inanıyor. Öte yandan çok yıllık bir görünüme odaklanan ve piyasa döngüleri arasında BTC/USD’yi karşılaştıran popüler analist, Bitcoin’in göreceli güç endeksinin (DXY) Nisan 2021’deki zirvesinden sonra hala bastırıldığını savundu. Bildiğiniz üzere RSI, geçtiğimiz Mayıs ayından bu yana kayıtlardaki en düşük verileri kaydetti. BTC’nin gerçeğe uygun değerinden çok daha düşük seviyelerde işlem kaydettiği iddia edilmesine rağmen RSI, 2020 yılının sonlarında 20 bin dolar seviyelerini aşan boğa koşusunu belirten “yükseliş momentumunu” halen geri kazanamadı. Hatırlayacağınız üzere Nisan 2021’de Bitcoin, Temmuz ayı sonuna kadar fiyatı yarı yarıya düşmeden önce 58 bin dolar seviyelerini görmüştü.

Öte yandan VentureFounder, 2022 yılının Temmuz ayında yaşanan döngüyü en düşük döngü olarak görmenin tek yolunun, Nisan 2021’de yaşanan döngünün en yüksek olduğunu kabul etmekten geçeceğini de ekliyor ve RSI ve yükseliş momentumunun Nisan 2021’de zirve yaptığını açıklıyor. Analiste göre RSI üzerinde dikkat çeken bir başka aşırı satım ayı ise Mart 2020 yılında yaşanıyor. Bu durum, halving’e girerken fiyat gücünü önemli bir ölçüde etkilemiş bulunuyor. Daha önce kriptoarena.com olarak belirttiğimiz üzere, her ne kadar fiyat gücü etkilense de BTC, yoluna devam etti ve altı aylık süre sonunda ATH seviyesini kaydetti.

Bitcoin (BTC)’de “Korku” bölgesine geri dönüldü!

Bir diğer yandan bu hafta Bitcoin için önemli olabilecek bir başka detay ise, istatistiklerde çıkan ince toparlanma işaretleri olarak gözlemleniyor. Bu durum kurumsal Bitcoin katılımını da artırıyor. Bu tür en son sinyal, dünyanın ilk Bitcoin borsa yatırım fonu (ETF), Purpose Bitcoin ETF’den geliyor. Hatırlayacağınız üzere Haziran ayında yaşanan yüzde 50’lik piyasa düşüşünden sonra, ürün nihayet tekrar BTC ekliyor. Bu durum ise talebin artık düşmediğinin bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca popüler Yorumcu Jan Wuestenfeld birkaç hafta boyunca devam eden uykunun artık bittiğini ve Purpose’ın 2.600 BTC’yi ürününe eklediğine dikkat çekti. Bu durumla beraber, yönetimi altındaki varlıkların değeri, rekorunun oldukça altında bir seviyede karşımıza çıkıyor.

Bununla birlikte toparlanma eğilimi halen mevcut seviyeden uzak gözüküyor. Grayscale Bitcoin Trust’a bakıldığında ise, talep eksikliğinin eğilimini gösteriyor. Coinglass verilerine göre, fonun spot fiyat primi, uzun zamandır indirimde bulunuyordu. Anlık olarak yüzde 35’lik rekor düşük seviyelerin çevresinde bulunuyor. Grayscale, spot bir Bitcoin ETF’nin iç piyasada piyasaya sürülmesine izin vermeyi reddetmeleri nedeniyle ABD düzenleyicilerine karşı yasal işlem yapmaya devam ediyor.

Kripto para piyasalarına bakıldığında ise “Korku” bölgesine geri dönüldüğünü görebiliriz. Korku ve Açgözlülük Endeksi’ne bakıldığında, “tarafsız” duyarlılığın bir gün bile sürmediğini görüyoruz. Endeks, son aylara kıyasla halen yüksek seviyede olmakla beraber 1 Ağustos itibariyle 33/100 seviyelerinde bizi karşılıyor. Bu seviye, birkaç gün önce görülen 42/100’lük seviyenin çok çok altında bulunuyor. Santiment ise konu hakkında yorumlarda bulunarak iyi tarafından bakıyor. Firmaya göre Bitcoin’in genel ağ değerlerine göre işlem hacmini yöneten metriği, Temmuz ayında kendi “nötr” bölgesinde son buldu.

Ağ işlem değeri (NVT) token sirkülasyon modeli, Mayıs ve Haziran aylarındaki yükseliş farklılıklarını yazdırdıktan sonra en son aylık kapanışta gerçekleşti. Santiment’in yaptığı son Twitter paylaşımında, “Fiyatlar yükseliyor ve token sirkülasyonu düşüş yaşıyor. Şimdi nötr bir sinyalle, Ağustos ayında her iki yönde de hareket yaşayabilir” sözlerinde bulundu.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!