Kripto Araştırmacısı Solana’yı Eleştirdi: Yanıltıcı!

CyberCapital Kurucusu ve CIO’su Justin Bons, Solana (SOL) ekosistemini çeşitli nedenlerle eleştiren uzun bir tweet paylaşımında bulundu. SOL’un dolaşımdaki arzı konusunda “kullanımı yanlış bir şekilde şişirmek adına aldatıcı bir tasarım” olduğu hakkında yalan söylendiği ve konuya dair örneklerin olduğunu söyledi. Ayrıca ekosistemin yalnızca 2022 yılı içerisinde birkaç kez yaşadığı ağ kesintilerine de dikkat çekti.

CIO: Solana tamamen yanlış bir şekilde tasarlandı

CyberCapital Kurucusu ve CIO’su Justin Bons, Solana ekosistemini Twitter hesabı üzerinden ağır bir eleştiri yağmuruna tuttu. Arıza süresi, arızalar, hack’ler ve skandallarla ilgili kötü geçmişi konusunda detaylı olarak paylaşımda bulundu. Justin Bons, 3 Ekim tarihinde yayınlanan uzun bir Twitter gönderisinde Solana ağı ve yerel altcoin projesi SOL hakkında bazı sert açıklamalarda bulundu. Kripto araştırmacısı, SOL’un ilk günden bu yana “bariz bir dolandırıcılık” olduğunu dile getirdi. Altcoin’in dolaşımdaki arzıyla ilgili yanlış beyanların nasıl oluştuğuna dair paylaşımda bulundu..

SOL’un Kilitli Toplam Değeri (TVL) ve dolaşımdaki arz ile ilgili olarak Bons konuşmasında tüm konulara değindi. Araştırmacı, konu ile ilgili olarak şu ifadeler yer verdi:

İki geliştirici 10’dan fazla geliştiriciymiş gibi davrandığında ve aynı TVL’yi tekrar tekrar saydığında SOL TVL’nin çoğunluğunun sahte olduğuna inanıyorum. Zirvede SOL’nin 10 milyar dolarlık TVL’sinin yüzde 70’ini oluşturuyordu.

Kesintiler sonrasında oluşan itibar kaybı

Bons, ekibin Nisan 2020 tarihinde 8,2 milyon SOL dolaşım arzı olduğunu söylediğini, ancak aslında 20 milyon SOL’un üzerinde olduğunu belirtti. Ayrıca, 13 milyondan fazla kripto para birimine sahip kilidi açılmış bir SOL cüzdanı bulan üçüncü bir tarafa atıfta bulundu. SOL ekibi, bunların bir piyasa yapıcısına ödünç verildiğini ve 30 gün içerisinde yakımlarına söz verdiğini söyleyerek yanıtladı. Bons, tartıştığı tüm bilgileri içeren bir kaynak sağladı. Projenin geçmişine bakıldığında ise kötü davranışlara işaret ettiğini belirtiyor. Bunların arasında, dolaşımdaki arz ve işlemler hakkında yalan söylemek, “yanlış bir şekilde kullanımı şişirmek adına aldatıcı bir tasarım” ve SOL ekosisteminin “tepe TVL numaralarını “sahte” etmede suç ortağı olması yer alıyor.

Kriptoarena.com olarak bildirdiğimiz gibi; Solana, manşetlere taşınan ve ağın kullanılabilirliğine ilişkin inceleme getiren bir dizi ağ kesintisi yaşadı. Son olarak ağ geçtiğimiz 1 Ekim tarihinde üç saatten biraz daha uzun bir süre kapalı kaldı. Bu durumun ise tek bir doğrulayıcının geçersiz bir blok oluşturması nedeniyle meydana geldiği aktarıldı. Sorunun çözülme şekli de dikkat çekerek, merkezi bir karar verildiğine işaret etti. Solana ağı da bu yıl 1 Haziran tarihinde bir işlem hatasının zinciri durdurup dört saatlik kesintiye yol açması üzerine bir çöküntü yaşadı. Bons, bunun sonucunda da merkezileşme sorunlarından kaynaklandığını belirtti. Ardından, Ocak 2022 tarihinde arbitraj bot spam’inin neden olduğu bir ağ kesintisi oldu. Solana, 2021 yılının sonlarında da birden fazla kesinti gerçekleştirdi ve bu sicili, itibarı için iyi sonuç vermedi.

Solana NFT piyasası büyümeye devam ediyor

Ancak, yaşanan bir dizi olumsuzluk yaşamasına rağmen, Solana ekosistemi istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Solana’daki NFT piyasası Eylül ayında yüzde 24’lük bir pazar payına ulaştı. Aylık 135 milyon doların üzerinde işlem gördü ve MagicEden, piyasanın yüzde 90’ından fazlası ile büyük bir hacme hakim oldu. Bu, ağın Temmuz 2022 tarihinde NFT satış hacminde tüm zamanların en düşük seviyesine ulaşmasına rağmen gerçekleşti. Ekosistemin kendini toparlamayı başardığı görüldü, ancak kalıcı olup olmayacağının ise henüz belli olmadığı belirtiliyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!