Hükümetin kripto para birimleri üzerindeki geniş çaplı kısıtlamasını takiben, birçok Çinli şimdi yeni bir kripto piyasası yatırım aracı olarak NFT’lere döndü. Takas edilemeyen tokenler (NFT’ler) dünyanın en kalabalık ülkesindeki yatırımcıların yeni avı haline geldiğinden beri, pek çoğu birikmiş Bitcoin’lerine erişimi kolaylaştıran hizmetleri giderek daha zor bulmaya başladı.
Kripto para piyasasında NFT’lerin benimsenmesi artıyor
NFT’nin benimsenmesinin ön saflarında yer alan, milyarlarca dolarlık Çinli Perakende Holding Alibaba’nın bir üyesi olan ve kısa süre önce canlı bir NFT çevrimiçi pazarını başlatan Alipay var. Alipay’in NFT’si, telif hakkıyla korunan özgünlüğünü kendi içinde koruyan Sichuan Birliği Telif Hakkı Komitesi (SACC) tarafından sürdürülen yeni bir Blockchain teknolojisi üzerine kuruludur. Jack Ma’nın perakende şirketinin yeni platformu, içerik oluşturuculara, bir toplu kimlik doğrulama defteri sistemi aracılığıyla platformdaki yaratımları üzerinde hak oluşturma ve ticaret yapma hakkı veriyor.
Artan kitlesel benimsemenin avantajları, sanat, müzik, yaşam tarzı, kültür ve diğer tüm eğlence biçimlerini kapsayan sosyal çekicilik olmaktadır. Diğerleri, benimsenme nedeni olarak manipülasyon eksikliği, bölünmezlik ve fiziksel veya görünür değer oluşturan nesneyle yakın ilişkiyi gösteriyor.
Artan Çin baskısında NFT’lerin geleceğiÇin hükümetinin Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin yoluna engeller koyduğu mayıs ayından bu yana, madencilere, borsalara ve brokerlere karşı ülke çapında bir kapatma ile küresel kripto pazarından 400 milyar doların üzerinde bir para çekildi. Öte yandan NFT’ler, dünya çapındaki NFT meraklıları tarafından satın alınmak üzere 1500’den fazla benzersiz dijital kupa tokeninin basıldığı, yakın zamanda düzenlenen Avrupa Kupası 2020’deki son adımlarıyla küresel kitlesel kabul görmeye devam ediyor. Turnuvanın resmi perakende ortağı olarak satışlara öncülük eden Alipay, aynı zamanda 8.000 adet sınırlı sayıda hızlı satan rekreasyon ile ünlü Dunhuang mağaralarındaki eserlerin tarihini de anıyor.
Çin gibi, mevcut ve gelişmekte olan Blockchain teknolojisinde küresel lider olarak algılanan ABD de kripto para birimlerinin oynaklığı konusundaki korkularını dile getirdi. ABD Güvenlik ve Borsa Komisyonu kongrede daha fazla kural için yaygara koparırken, algılanan tüm düzenleyici çatlakları kapatmak için yapılan planlar için şimdiden harekete geçildi. Pek çok değerlendirici, Çin’in ekonomisindeki olası sızıntılar üzerinde kumar oynamaya isteksiz olduğuna inanıyor. Kripto para birimlerinin oluşturduğu tehdidin diğer tarafında ise özellikle, uzun zamandan sonra ilk kez pazarın 2 trilyon doları aşması, son birkaç hafta içinde tahakkuk edebilecek olası kazançların kaçırıldığını gösteriyor. NFT’lerin uzaktan arzu edilir, sürdürülebilir veya gösterişli malların başka bir dijital biçimi olup olmadığı hala belirsizdir, ancak uzun vadeli kabul edilebilirliği, ekonomiye daha fazla kazanç ve daha az kayıp getirme yeteneğine bağlı olacaktır.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!