Volatilite, kripto para birimlerinin dünya çapında eleştirilmesinin temel nedenlerinden biridir. Mayıs ayının sonlarında, Avrupa’nın en büyük yatırım bankası olan HSBC, “çok oynak” oldukları için kripto paraları yatırım seçeneği sunma planı olmadığını söyledi.
Hafta sonu volatilitesi uzun zamandır var
Oynaklık, kripto para karşıtlarının en güçlü tezi olarak bilinir. Bazı analistler bu konuda alışılmadık bir eğilim gözlemlediler: Kripto para piyasasında meydana gelen çöküşler genelde hafta sonları meydana geliyor. Kripto para oynaklığı, varlık sınıflarının çoğunun tatil modunda olduğu cumartesi ve pazar günleri gerçekleşiyor Finans profesörü ve kripto odaklı bir yatırım fonu olan Collab+Currency’in ortağı Stephen McKeon CNBC’ye verdiği demeçte, bu eğilimin kripto para piyasasında birkaç yıldır gözlemlendiğini söyledi
Likidite, hem alıcıların hem de satıcıların istikrarlı bir şekilde tedarik edilmesini gerektirir. Satıcılardan daha az alıcı varsa veya bunun tersi olursa, işlemler zorlaşır. Bu, ani artış veya çöküşle sonuçlanan bir durumdur.Kripto para şirketi Castle Island Ventures’ın ortağı Nic Carter, Bloomberg‘e verdiği demeçte şunları söyledi:
İnsanlar Bitcoin’i her zaman 24/7,365 likidite olarak lanse ediyor, ancak aslında çok zayıf likidite dönemleriniz var demektir. 500 milyon dolarlık Bitcoin işlemi yapmak istiyorsanız, muhtemelen bunu bankaların aktif olduğu saatlerinde yapmak istersiniz.
Daha az işlem
Ohio Eyalet Üniversitesi profesörü Amin Shams’ın CNBC’ye söylediğine göre, hafta sonu oynaklığının nedenlerinden biri ‘daha az işlem’. İşlem hacimleri zayıf olduğunda, fiyat dalgalanmaları büyür.
McKeon, Asya bankalarının açılmaya hazırlanması ve ardından ABD bankalarının takip etmesiyle Pazar gecesi piyasa hacimleri toparlandı, diye devam etti. Ayrıca, Elon Musk gibi kripto paraları etkileyen isimler var, Musk’ın bir tweet’i haftalarca süren fiyat dalgasını ateşleyebiliyor.
Piyasa yapısı
Kripto para piyasası, aslında kendi likidite adaları olan bağlantısız borsalardan oluşur. Tüm bu platformlar, merkezi bir piyasa yapısının, yani öz sermayenin olmaması nedeniyle kendi politikalarıyla işlem yapıyor. CrossTower’ın Baş Strateji Sorumlusu Greg Bunn, Bloomberg’e verdiği demeçte şunları vurguladı:
Piyasayı çok değişken yapan ve büyük hamleler yapacağınız şeylere elverişli kılan yapıyı düşünürseniz. Bu, insanların işlem yaptığı, insanların uyumadığı, piyasaları izlediği zamanlardan açıkça etkilenecek.
Çalışan personel sayısı
Hafta sonalrı kripto para borsalarında, bankalarda ve sektörün her kesiminde daha az insan çalışıyor. Bazıları, piyasa yapıcıların hafta sonları daha az personele sahip olduğundan, piyasanın yükselerek veya çökerek tepki verdiğini düşünüyor. Bitwise Asset Management’tan Teddy Fusaro, Bloomberg’e şunları söyledi.
Etkin piyasa hipotezine göre, piyasanın hafta sonları daha az likidite beklemesi gerekir, ancak “bu, piyasanın her zaman var olan bir özelliğidir ve gelecekte de pazarın bir özelliği olmasını bekliyoruz.
Marj işlemleri
Bu etken de oynaklığa katkıda bulunur. Trader’lar daha fazla para satın almak için borsalardan borç alırlar. Kripto paralar belirli bir seviyenin altına düştüğünde, marj çağrısı adı verilen bir olay olan borcu geri ödemeleri gerekir. Ancak trader’ların borsalara geri ödeyemediğini hayal edin. Borsalar daha sonra paraları satar ve paralarını geri alır. Bu vakalar hafta sonları bankalar kapalı olduğu için yoğunlaşıyor. Parası olmayan trader’lar ödünç alınan fonları geri ödemekte zorlanır ve bir satış tetiklenir. Shams, bunun fiyatı daha da düşürdüğünü söyledi.
Piyasa manipülasyonu
Trader’lar ayrıca kâr elde etmek için piyasayı yapay olarak manipüle etmeye çalışabilirler. CNBC’ye verdiği demeçte Shams, “(piyasa) manipülasyonu olduğunu gösteren birçok çalışma var” dedi. Ama manipülasyonun boyutunu bilmiyoruz. 2019’da yapılan bir araştırma, ABD dolarına bağlı kripto para Tether’in 2017 kripto patlaması sırasında Bitcoin ve diğer kriptoları yapay olarak şişirdiğini gösterdi. Bununla birlikte, analistler bu konuda farklı görüşlere sahip.