Kripto para birimi fiyatlarının tüm zamanların en yüksek seviyelerine yükselmesiyle birlikte ultra güvenli blockchaine dayalı dijital paralar bazı yatırımcılara devasa kazanımlar sağlayarak dikkat çekiyor.
Dijital paralar bilim adamlarının da dikkatini çekmeyi başardı. Kripto para birimiyle ilgili araştırmalar henüz emekleme aşamasında olsa da dijital varlıklara ve bunları alıp satan kişilere ışık tutan düzinelerce çalışma yayınlandı.
İşte bu çalışmalardan 5 tanesi:
1-Yatırımcı Psikolojisi
Geçen sonbaharda Güney Korede yayınlanan bir araştırma Bitcoin yatırımcılarını geleneksel hisse senedi yatırımcılarıyla çeşitli psikolojik ölçütler konusunda karşılaştırdı. Araştırmaya göre kripto para yatırımcıları daha düzensiz düşüncesiz ve ani kararlar alıyor. Araştırmacılar Bitcoin yatırımcılarının daha sık yenilik arama eğiliminde olduklarını daha sık alıp sattıklarını zararı telafi etmek için daha yüksek riskler almaya eğilimli olduklarını ve kumar oynama olasılıklarının daha yüksek olduğunu buldular.
2-Portföy Çeşitlendirmesi
Kripto para birimi dengeli bir portföyün sağlıklı bir parçasıdır. Ne düşünürseniz düşünün kripto para birimi finans dünyasında inkar edilemez derecede yenilikçi ve muhtemelen uzun vadeli bir yatırım portföyüne dahil olmayı hak ediyor. Geçen yıl uluslararası bir ekonomist ekibi Kasım 2015ten Kasım 2019a kadar beş kripto para biriminin (Bitcoin Ethereum Ripple Bitcoin Cash ve Litecoin) eklenmesinin dört geleneksel varlık portföyünün getirilerini artırıp artırmayacağını araştırdı. Ekonomistler şunları söyledi:
“Sonuçlar çeşitlendirmenin çoğu durumda getirileri artırdığını ve tüm portföylerdeki portföy oynaklığını azalttığını ve ayrıca aynı risk seviyesi için geleneksel portföylere kıyasla daha yüksek getiri sağladığını gösteriyor”
3-Sürü Psikolojisi
Kripto para yatırımcıları önemli ölçüde sürü davranışları sergiler. Davranışsal ekonomide sürü psikolojisi “insanların kendi bilgilerini kullanmak veya bağımsız kararlar vermek yerine başkalarının yaptığını yaptıkları zamandır”. Kripto para birimi fiyatları oldukça spekülatif kaldıkça bu dijital varlıkları satın alan ve satan insanlar genellikle başkalarının yaptığı şeylere dayanarak işlem yaparlar. Fiyatlar yükselirse daha fazla insan çoğunluğa atladıkça hızla yükselir. Öte yandan düşerse sert düşerler.
4-Ethereum ve Bitcoin
Ethereum Bitcoinden uzun vadede daha iyi bir yatırım olabilir. Kripto para birimi Ethereum popülerlik açısından Bitcoinden sonra ikinci sırada yer alıyor ancak iki bilimsel çalışma Ethereumun zor ekonomik zamanlarda daha istikrarlı ve daha iyi bir “güvenli liman” yatırımı olma eğiliminde olduğunu gösterdi. Singapurdan bir araştırma ekibinin Plus One dergisinde şunu yazdılar:
“Hem Bitcoin hem de Ethereum blockchain teknolojisine dayalı merkezi olmayan para birimi olarak hizmet eden dijital paralar olsa da aralarında çok önemli farklar var. Bitcoin kendisini finans piyasasında alternatif bir para sistemi olarak konumlandırırken Ethereum çoğunlukla akıllı sözleşmelerden para kazanmaya odaklanmıştır. Ayrıca ilk kripto para birimi olan Bitcoin spekülatif amaçlar için yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bu özellikler Ethereum kullanıcılarının davranışlarının daha istikrarlı olduğu gözlemlenen kullanıcı kompozisyonuna yansımaktadır. Çünkü bu kullanıcılar piyasa hakkında daha iyimserdir. Aksine Bitcoin kullanıcılarının davranışları piyasanın eğilimine göre dalgalanma eğilimi gösteriyor ve piyasa düştüğünde iyimserlik kaybı yaşanıyor. “
5-Ekolojik Farkındalık
Kripto para birimleri çok fazla enerji tüketir. Kripto para birimleri işlemleri doğrulamak için bilgisayarların karmaşık bulmacaları çözmesini gerektirdiğinden yogun bir şekilde enerji tüketirler. Bilgisayarlarını bu sürece adayan kişiler belirli bir para birimindeki coinlerle ödüllendirilir. Cambridge Üniversitesi dolaşımda kabaca bir trilyon dolar değerinde olan Bitcoinin her yıl yaklaşık 118 TerraWatt-saat elektrik tükettiğini tahmin ediyor bu da Norveçin tükettiği elektrikle yaklaşık aynı miktarda. Buna diğer tüm kripto para birimlerini eklediğinizde enerji tüketimi Taylandın rakibi oluyor. Bazı bilim adamları bu sürecin doğası gereği sürdürülemez olduğunu ve revizyon gerektirdiğini iddia ederken diğerleri buna katılmıyor ve dijital para birimlerinin zenginlik yarattığını ve gereken tek “çözümün” fosil yakıtlarını sıfır emisyonlu enerji kaynaklarıyla değiştirmek olduğunu iddia ediyor.