New York merkezli Blockchain veri analiz platformu Chainalysis, Çarşamba günü, küresel kripto para birimlerinin benimsenmesinin dünya çapında hızla arttığını açıkladı. Gittikçe daha fazla ülkedeki insanlar, günlük yaşamlarında, kripto paraları ve dijital varlık kullanımını entegre ediyor.
Kripto para benimsenmesi geçtiğimiz yıl yüzde 880 arttı
Chainalysis Global Kripto Benimsemesi Endeksi, kripto paraların benimsenmesini ölçmek için kullanılan bir mekanizmadır. Şirkete göre, kripto paraların benimsenmesi geçtiğimiz yıl yüzde 880’in üzerinde arttı ve yükselen ekonomilerdeki eşler arası (P2P) platformların bu bağlamda itici güç olduğu tahmin ediliyor. Kripto paraların benimsenmesi son birkaç yılda büyük ölçüde arttı. Gelişmekte olan birkaç ekonomi ortaya çıktı ve bir şekilde dijital varlıkları benimsedi, bu da kripto para biriminin yavaş yavaş küresel bir olgu haline geldiğini yansıtıyor.
Chainalysis raporu, küresel benimsemenin 2019’un üçüncü çeyreğinden bu yana yüzde 2300 arttığını ve geçen yıl yüzde 881’in üzerinde arttığını vurguluyor. 2020’nin ikinci çeyreğinin sonunda, benimseme yüzde 2,5’te kaldı ve 2021’in ikinci çeyreğinin sonunda yüzde 24’e yükseldi. Bu benimseme artışının başlıca nedenleri — insanların kriptoyu bir değer deposu olarak görmeye başlaması. İnsanlar, dijital varlıklar aracılığıyla ticari işlemler yapmayı da benimsediler. Bunun yanı sıra, Doğu Asya, Kuzey Amerika ve Batı Avrupa gibi bölgelerde kripto para birimlerinin benimsenmesi, büyük ölçüde kurumsal yatırımlardan güç alıyor.
ABD ve Çin listede geriledi
Son zamanlarda Messari, Asya ülkeelrinin 10.000 doların üzerindeki işlemelrin yüzde 90’ını ve tüm dijital varlık ticaretinin neredeyse yarısını oluşturduğunu ortaya koyan veriler yayınladı. Asya’daki ticaret faaliyeti, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nin birleşimine eşdeğer ve Asya şirketleri esas olarak türevlere düşkündür. Lider kripto para birimi BTC’nin yüzde 94’ünü ve ETH vadeli işlem hacimlerinin yüzde 98’ini oluşturmaktadır.
Chainalysis ayrıca Kenya, Nijerya ve Venezuela gibi gelişmekte olan ekonomileri P2P platformlarında muazzam işlem hacimlerini korudukları için endeksinde üst sıralara yerleştirdi. Şirket tarafından bildirildiği üzere, bu bölgelerdeki pek çok insan, merkezi borsalara erişime sahip değil ve bu nedenle, kripto para birimine geçişte birincil aşama olarak P2P kripto borsalarını kullanıyorlar. İlginç bir şekilde, geçen yıl Çin dördüncü sırada yer alırken ABD altıncı sırada yer aldı. Bu yıl ABD, küresel benimseme endeksinde 8. sırada, Çin ise 13. sırada yer alıyor. Her iki ülke için sıralamadaki düşüşün en büyük nedeninin, hükümetlerinin tüm kripto alanını kısıtlama ve düzenleme çabaları olduğu tahmin ediliyor.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!