Çin, daha sert ve kapsamlı bir yönerge ile yine Bitcoin (BTC) ve kripto para birimlerini hedef aldı. Piyasada korku ve çöküşe neden olan bu gelişme, geçmişteki yasaklardan daha ciddi bir adım olarak yorumlandı.
Çin yasakları, kripto para sektörü tarafından kanıksanmış durumda!
Çin yasakları, kripto para piyasasında alışılagelmiş bir olgu. Çin Komünist Partisi, on yıldır kripto paralar konusunda sert bir politika izliyor. Çin Halk Bankası, 2013’te Bitcoin’in gerçek bir para birimi olmadığı açıklamasını yaparak, bu düşmanca tavrını başlatmış oldu. Ancaki, halkın Bitcoin ticareti yapmasını yasaklamamıştı. Ancak bu kez durum tamamen farklı. Otoriter yönetim, sadece madencilik faaliyetlerini değil kripto paralara yönelik tüm işlem, katılım, destek ve faaliyetleri yasakladı.
Bitcoin madenciliği sektörü üzerindeki baskı, binlerce tesisin ABD, Rusya ve Kazakistan gibi ülkelere taşınmasına neden oldu. Enerji tüketimi ve karbon emisyonunu temel neden olarak gösteren Çin, bu kez bu sorunu kökünden çözmekte kararlı. CoinShares’in baş strateji sorumlusu Meltem Demirors, CNBC’ye Çin yasaklarına ilişkin olarak şunları söyledi:
Çin, Bitcoin (BTC)’i 20 kez yasakladı. Yasak kavramı her zaman bir etki yaratır, ancak Çin ve yasak kelimeleri artık ikiz gibi oldular ve uzun vadede kripto para borsası için büyük bir etki yaratmayacak. Piyasa, bu yasakları kanıksadı.
Yasaklar, ”meme” statüsü kazandı! Bitcoin: finansal özgürlük!
Kripto hedge fonu ARK36’nın genel müdürü Ulrik Lykke de, Çin’in yasaklarının artık piyasada giderek daha küçük bir etki yarattığını belirtti. Lykke, “Çin Bitcoin’i yasaklıyor” haberlerinin Bitcoin topluluğunda neredeyse ”meme” benzeri komik bir statü kazandığını belirtti. Çin’in kripto para birimi endüstrisine karşı neden bu kadar düşmanca davrandığı konusunda çeşitli iddialar var. İlk olarak dikkatler, diktatör ve anti-demokratik bir rejim olmakla suçlanan Xi Jinping liderliğindeki Komünist Partiye odaklanıyor.
Bitcoin, finansal özgürlüğün temeli olarak algılanır. Özgürlük kavramı ise Pekin için pek fazla bir şey ifade etmiyor. Nobel ödüllü ekonomst F.A Hayek’in de belirttiği gibi, “Para, insan tarafından icat edilen en büyük özgürlük araçlarından biridir.” CoinShares’in araştırma başkanı Chris Bendiksen aynı fikirde. Bendiksen, “Çin’in Bitcoin’i sevmemesi kimseyi şaşırtmamalı. Bu yaklaşım, ülkenin otoriter para kontrolü rejiminin saf antitezidir.” dedi. Çin’den gelen yasakalrın bir başka nedeni de dijital para birimi elektronik ödemesinin (DC/EP), yani popüler olarak bilindiği şekliyle dijital yuanın ortaya çıkmasıdır. CBDC, lansmana yaklaşıyor ve bazı raporlar Çin Merkez Bankası’nın lansman için 2022’de Pekin Kış Olimpiyatlarını hedeflediğini iddia ediyor.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!