Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından yakın zamanda yapılan bir anket, yaklaşık 10 merkez bankasından dokuzunun dijital para birimi (CBDC) planladığını gösteriyor. Peki, bu kripto para sektörü için ne anlama geliyor?
10 Merkez bankasından 9’u CBDC planlıyor: kripto para birimlerine yönelik talep ve benimseme azalacak!
Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC), bir kripto para birimine benzer şekilde çalışır, ancak genel arzı ve fiyatlandırması merkezileştirilmiştir. Bazı ülkeler, bu varlıkları kripto paralara alternatif olarak benimsemeye çalışıyor. Örneğin Çin, 2021’de kripto paraları yasakladıktan sonra bu yıl dijital yuan piyasaya sürdü. Yetkililere göre, CBDC’ler kripto para birimiyle aynı işlevleri sunuyor, ancak daha iyi düzenleyici gözetime sahip.
CBDC’lerin bu yönü, kripto para talebini azaltabilir ve benimsenme oranına zarar verebilir. Bankanın raporu, 10 Merkez bankasından 9’unun CBDC piyasaya sürme ile ilgili bir tür adım attığını belirtti. Bu arada, ekonomilerin sadece yüzde 50’si bunları pratik değerlendirmeye tabi tutuyor. BIS, ankette iki tür CBDC’den bahsetti. Biri, genel halkın günlük kullanımı için tasarlandığı düşünülen Perakende CBDC’ler iken, diğeri büyük sınır ötesi ödeme yeterliliğine odaklanacak toplu CBDC’ler.
Joe Biden’dan Federal Rezerv ve Hazine Bakanlığına iş birliği çağrısı
Anket, Covid19’un ortasında stablecoin’lerin ve kripto para birimlerinin evriminin CBDC’nin gelişimini zorladığını belirtiyor. Ekonomik olarak en gelişmiş ülkeler, CBDC’lerin geliştirilmesinin finansal istikrarı sağlamak için yapıldığını söylüyor. Amerika Birleşik Devletleri de dijital bir dolar olasılığını değerlendiriyor. Mart ayında yayınlanan bir yürütme emriyle Başkan Joe Biden, Federal Rezerv ve ABD Hazinesinden konuyla ilgili işbirliği yapmasını istemişti.
Ancak BIS, 10 merkez bankasından neredeyse 7’sinin kısa veya orta vadede perakende dijital para birimini piyasaya sürmeyi düşündüğünü bildirdi. Dijital para birimlerinin pilot uygulaması, geçen yıla göre neredeyse iki katına çıktı. Rapor, Bankaların Toptan CBDC’lerden çok perakende CBDC’ler üzerinde çalıştığını ortaya koyuyor. Gelişmiş ekonomiler, bunu yerel ödemelerin güvenliğini ve verimliliğini artırmak için kullanmak istiyor. Aynı zamanda finansal katılımını artırmayı hedefliyor. Merkez bankalarının yaklaşık yüzde 20’si perakende CBDC geliştiriyor veya test ediyor. Daha fazla kripto para haberi için, KriptoArena.com adresini takipedebilirsiniz.