Meta, Düzenleyici Engeline Takıldı: Metaverse Altcoin’ler Etkilendi!

Facebook’un ana şirketi Meta Platforms, sanal dünya planlarında engelle karşılaşırken, önde gelen metaverse tabanlı altcoin’ler bu hafta sert düşüş yaşadı. Kripto para piyasasında meydana gelen düzeltme de çoğu token fiyatını etkiledi.

 

Meta, metaverse projesinde düzenleyici engel ile karşılaştı

Decentraland (MANA), The Sandbox (SAND), Axie Infinity (AXS) ve ApeCoin (APE) dahil olmak üzere önde gelen metaverse tokenleri yüzde 15 ila yüzde 26 arasında düştü. AXS, emsalleri arasında en kötü performans gösteren altcoin oldu. AXS, 600 milyon dolarlık bir hacklenmeden kurtulmaya çalışırken üçüncü en büyük metaverse tokeni olarak yerini de kaybetti. Metaverse sektörüne yönelik duyarlılık, Meta’nın sanal dünya planlarında sektöre akan sermaye miktarını yavaşlatabilecek potansiyel bir gecikme tarafından etkilendi. Yatırımcılar ayrıca, Mart ayı sonlarında token fiyatlarında güçlü bir rallininn ardından kar topluyor gibi görünüyor. Metaverse’in günümüzde popülaritesinin arkasındaki en büyük faktör olduğu iddia edilen Meta, sanal dünya inşa etme planlarında bir engel ile karşı karşıya.
 
ABD düzenleyicileri Cuma günü, firmanın hissedarlarına metaverse planları üzerinde oy kullanma fırsatı vermesi gerektiğine karar verdi. Şirketin şimdi Meta’nın sanal dünya için planlarını inceleyen ve platformda meydana gelebilecek olası psikolojik ve insan hakları zararlarına atıfta bulunan bir hissedar önerisi üzerinde oy kullanması gerekecek. Aralık ayında açıklanan teklif, Meta’nın planlanan çevrimiçi alanından potansiyel sağlık ve siyasi risklerin üçüncü taraf değerlendirmesi için çağrıda bulunuyor. Teklifi destekleyen aktivist yatırımcılar grubu, Facebook’un siyasi olarak bölücü içeriğe ev sahipliği yapma geçmişine dikkat çekti. Meta başlangıçta öneriyi engellemeye çalışsa da, bu teklif Meta’nın Mayıs ayındaki yıllık hissedar toplantısında oylanacak. Oylama, hissedarların teknoloji devinin bir metaverse planlarının “ihtiyatlı veya uygun” olup olmadığına karar vermesini ortaya koyacak.

Citibank’tan çarpıcı rapor: 13 trilyon dolar

anal dünyaya olan ilgi, 2021’in ikinci yarısından itibaren ivme kazandı. Bir yatırım bankacılığı şirketi olan Citi, birçok değişken faktörü göz önünde bulundurarak metaverse sektörününe dair çarpıcı bir rapor yayınladı. Rapora göre, Citibank metaverse sektörünün 2030 yılına kadar 8 trilyon dolar ile 13 trilyon dolar arasında büyüyebileceğini tahmin ediyor. Metaverse kullanıcılarının sayısı ise beş milyara ulaşabilir. Citibank, metaverse ekosistemi ve kullanım durumları hakkında 184 sayfalık detaylı bir rapor yayınladı. Rapor, bugün metaverse’in en popüler şekilde bir sanal gerçeklik (VR) başlığındaki video oyunları aracılığıyla deneyimlenebileceğini belirtiyor. Ancak Web3’e ilerlediğimizde, açık metaverse topluluğa ait olacak ve topluluk tarafından yönetilecek. Büyük bir ekosistem oluşturmak, sanal dünyaya kişisel bilgisayarlar, oyun konsolları ve akıllı telefonlar aracılığıyla erişmek anlamına geliyor. Ancak, bu başarıya ve pazara ulaşmak için büyük bir altyapı yatırımı gerekecektir. Ekosistemi desteklemek için büyümenin günümüz seviyelerine kıyasla 1.000 kattan fazla artırılması gerekiyor.
 
 İlginç bir şekilde rapor, açık metaverse para tanımının günümüzün gerçek dünyasında para olarak sayılanlardan farklı olacağından bahseder. Farklı kripto biçimleri bu dünyaya hükmedecek. Bununla birlikte, kripto para birimleri fiat para birimleri, CBDS ve diğer stablecoin’ler sistemde beraber yer alacak. Raporda, metaverse kullanım örneklerinin ticaret, sanat, medya, reklamcılık, sağlık ve sosyal işbirliğini kapsayacağı belirtildi. Bu arada, bilgisayar oyunları, önümüzdeki birkaç yıl için hala önemli bir metaverse kullanım durumu olarak görülüyor. Citi Bank, metaverse’in geliştirilmesinin, küresel düzenleyiciler ve politika yapıcılar tarafından sürekli incelemeyi gerektireceğini de sözlerine ekledi. Kara para aklama, DeFi kullanımı, dijital varlıklar ve mülkiyet haklarıyla ilgili sorunlar ve tartışmalar olacak. Bu, Web2 interneti sırasında karşılaşılan tüm zorlukların sanal dünyanın gelişimi sırasında genişleyeceği anlamına gelir.

 

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!