Metaverse kavramı, çoğu insanın düşündüğü kadar yeni değil. Bu kavram, İlk olarak Neal Stephenson’ın 1992 tarihli cyberpunk Romanı ‘Snow Crash’te yer aldı. Bununla birlikte, teknoloji yenilikçilerinin sanal bir dünyada var olma olanaklarını keşfetmeye başlaması sadece son zamanlarda oldu. Neal’in tanımına göre, metaverse, insanların gerçek dünyadaki etkinlikleri çoğaltırken sanal olarak etkileşime girebilecekleri VR benzeri bir ekosistem olacaktır.
Bilgisayar sisteminin içinde var olmak nasıl mümkün olabilir?
Otuz yıl sonra, metaverse, pandemi sonrası dönemde dijital ekosistemlere kademeli bir geçişin ardından popülerlik kazanıyor. Zoom ve Google Meets gibi görüntülü iletişim uygulamalarının aksine, meta dize daha sürükleyici bir deneyim sunmak için tasarlanmıştır. Kişi bunu avatarlar (bir oyun veya sanal ekosistem içindeki bir kişiyi temsil eden dijital simgeler) olarak yaşadıkları alternatif bir gerçeklik olarak düşünebilir. Fakat bir bilgisayar sisteminin içinde var olmak tam olarak nasıl mümkündür? Özünde, sanal ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojiler, insanların çeşitli gerçeklikleri deneyimlemesini sorunsuz hale getiriyor.
Metaverse çağı
Tıpkı 80’lerin başında internetin ilk kez piyasaya sürüldüğü zaman olduğu gibi, metaverse ile ilgili yenilikler şu anda deneysel ve geliştirme aşamasındadır. Bununla birlikte, Web 2.0 alanına uzun süredir hakim olan şirketlerin artan ilgisi göz önüne alındığında, eğilimler daha hızlı ilerliyor. Geçen yıl, Facebook,
şirketin gelişen Web 3.0 ekonomisinde pazar payı kazanma stratejisinin bir parçası olarak Meta olarak yeniden markalandı.
Çıkışın ardından Meta, kısa süre önce Oculus Quest VR başlığı aracılığıyla erişilebilen sürükleyici bir sosyal platform olan Horizon Worlds’ü piyasaya sürdü. Bu dijital ekosistemde, Meta kullanıcıları diğer katılımcılar tarafından keşfe açık çeşitli sanal dünyalar yaratabilirler. Mark Zuckerberg konu ile lgili şunları söyled:
Metaversin tanımlayıcı niteliği bir varlık hissi olacaktır – sanki orada başka bir kişiyle veya başka bir yerdeymişsiniz gibi. Başka bir insanla gerçekten mevcut hissetmek, sosyal teknolojinin nihai hayalidir. Bu yüzden bunu inşa etmeye odaklandık.
Metaverse ve arazilerden pasif gelir elde etmek mümkün mü?
Öte yandan, Microsoft sanal bir dünya geliştirme niyetinin de sinyalini verdi. Firma şu anda ABD’li oyun yayıncısı Activision Blizzard’ı satın alma sürecinde. Microsoft’un CEO’su Satya Nadella’ya göre, hareket, oyuncuların sadece bir oyun oynamakla kalmayıp aynı zamanda arkadaşlarıyla oyunun içinde oldukları daha iyi bir oyun ekosistemi yaratmada temel olacak. Metaverse çağın gelmesiyle birlikte, ilgi şimdi birincil değer önerisine kayıyor; sanal bir arazi parseli satın alabilir ve pasif bir gelir elde etmek için üzerine inşa edebilir miyim? Basit cevap, şu anda çok şeyin belirli bir metavers ekosisteminin altyapısına bağlı olmasıdır. The Sandbox ve Decentraland, arazi sahiplerinin, gerçek dünyadaki kiralık alanlara sahip olma kavramına oldukça benzer şekilde, dijital alanlarından para kazanmak için yapılar (binalar) kurmalarına veya sanal etkinliklere ev sahipliği yapmalarına izin verin.
CEEK gibi sadece arazi parsellerine sahip olmakla kalmayıp aynı zamanda kullanıcılara sanal mülklerini geliştirmek için yeterli kaynak sağlayan yaklaşmakta olan metavers ekosistemleri de vardır. Bu proje kısa bir süre önce CEEK şehir merkezinde 10.000 parsel arazi içeren faz 1 arazi satışını başlattı. Öncülere kıyasla hala nispeten yeni bir ekosistem olsa da, birkaç büyük oyuncu CEEK metaverse’deki projeleri zaten açıkladı; Bunlar arasında Draper Üniversitesi, Kucoin, Huobi ve Miami Bahçeleri Şehri (Superbowl, FIFA 2026) bulunmaktadır.
Metaverse evrenin bir ‘oyun platformundan’ daha fazlası olacağı oldukça açık hale geliyor
Kriptoarena.com olarak da bildirdiğimiz gibi, dünya dijital ekosistemlere yaklaştıkça, meta evrenin bir ‘oyun platformundan’ daha fazlası olacağı oldukça açık hale geliyor. Bu bölümde vurgulanan merkeziyetsiz metaverse ekosistemleri, dijital gelecekte neler bekleyebileceğinin bir örneğidir.
Yeni tüketici nesli çoğunlukla internet çağında yetişen bir grup olan Z kuşağından oluşacak. Durum böyle olunca, metaversin onlarla kolayca ilişkilendirilebilir bir kavram olması muhtemeldir; gerçek dijital yerliler. Bu, teknoloji alanındaki paydaşların verimli meta evren ekosistemleri oluşturarak hazırlanmalarını gerektirir. Daha da önemlisi, Meta gibi merkezi firmalar ve merkeziyetsiz projeler arasındaki birleşik bir çaba, yarının dijital dünyaları için zemin hazırlayacaktır.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!