Metaverse Coinler Nelerdir?

Son zamanlarda gündelik hayatta daha sık duyduğumuz bir kavram olan metaverse, özellikle Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’in hamlesiyle kripto alanının yeni odak noktası haline geldi. Bu makalede öncelikle Metaverse’nin ne olduğunu açıklayacağız. Bunun ardından, Kriptoarena.com olarak, “önde gelen metaverse coinler nelerdir?” sorusunu yanıtlamaya çalışacağız.

Metaverse nedir?

Metaverse nedir?” sorusunu bir cümlede özetleyecek olursak “kullanıcıların birbiri ile etkileşime girebildiği sanal bir evren.” diyebiliriz. Bireyler, bu sanal evrenlere bir avatar oluşturarak katılabilir, arkadaşlarıyla bir kafede buluşabilir ve iş toplantıları yapabilir. Aslen İngilizce bir kelime olan metaverse, dilimize “öte evren” olarak tercüme edilebilir. Kavram ilk olarak, bilimkurgu yazarı Neal Stephenson’un bir kitabında geçmektedir. Metaverse, artırılmış gerçekliği ifade eder ve bu gerçeklik interneti de kapsar. Metaverse coinler ise, bu metaverse platformlarının kullandığı kripto paralardır. Buna göre Metaverse altcoin’leri, NFT satın almaktan oyun içi avatarları geliştirmeye kadar birçok amaç için kullanılabilmektedir.

Metaverse coinler neden ana akım haline geldi?

Metaverse, yeni ortaya çıkmış bir kavram olmasa da hayatımıza girmesi uzun bir zaman aldı. Metaverse’nin son dönemde bu kadar popüler bir kavram haline gelmesinde Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’in şirketi ‘Meta’ olarak yeniden markalaştırması ve metaverse’yi şirketin ana odağı haline getirmesi önemli bir rol oynadı. Ayrıca, bu hamle kripto alanındaki metaverse projeleri için olumlu bir ivmeyi tetikledi. Buna göre, metaverse coinlerin çoğu çift haneli artışlar gördü ve 2021’de çarpıcı bir yükseliş ivmesi yakalamayı başardı.

Yüksek hacimli metaverse coinler nelerdir?

  • İlk olarak Axie Infinity’den bahsedelim. 2018’de piyasaya sürülmüş bir proje olan Axie Infinity, “oyna-kazan” mantığıyla oluşturulan bir platformdur. Yüksek hacimli metaverse coinlerden biri olan AXS, platformun yerel kripto parası görevi görür.
  • Önde gelen bir diğer metaverse coin ise MANA. Bu coin, Ethereum tabanlı bir platform olan Decentraland’ın yerel para birimidir. Kullanıcılar, Decentraland’da içerik ve uygulamalar oluşturabilmekte ve bunlardan para kazanabilmektedir.
  • Sırada Enjin Coin (ENJ) var. Enjin, oyun ürünleri ekosistemi inşa etme amacıyla yola çıkmış bir blok zinciri projesidir. Bu platformda kullanıcılar, web siteleri ve sanal mağazalar açabiliyor.
  • Yüksek hacimli metaverse coinlerden biri de ATLAS. Kripto para için, devasa bir kitleye sahip online bir oyun platformu olan Star Atlas’ın itici gücdür. Star Atlas, Solana ekosisteminde piyasaya çıktı.
  • Başka bir coin olan SAND ise Sandbox evreninin yerel para birimi olarak ortaya çıktı. Blok zinciri tabanlı bir oyun ekosistemi olan The Sandbox ise 2020 yılında kuruldu. Kullanıcılar bu platformda oyun temalı kripto varlıklar oluşturma ve satma gibi işlemler gerçekleştirebilmektedir.
  • WEMIX, oyun alanına odaklanan bir başka platformdur. Projenin para birimi aynı adı taşıyan WEMIX’tir. Kullanıcılar, platformda kripto varlıklar için cüzdan oluşturabilmekte ve kripto ürünlerini satabilmektedir.
  • BLOK isimli bir metaverse coin’e sahip olan Bloktopia, Polygon ağı üzerinde oluşturulan bir metaverse uygulamasıdır. Ayrıca platform, Polygon’un tüm avantajlarını bünyesine eklemesiyle öne çıkıyor. 21 aşamadan oluşan Blocktopia’da kullanıcılar, reklam, oyun, net inşası gibi olanaklardan yararlanabilmektedir.
  • Ethereum blok zinciri üzerine kurulan bir başka platform olan Dvision Network (DVI), NFT’lerin alınıp satılabilmesine olanak tanıyor.
  • Son olarak Wilder World’den (WILD) bahsedeceğiz. DVI gibi Ethereum blok zinciri üzerinde oluşturulan Wilder World, “5 boyutlu metaverse” olarak tanıtılıyor. Bununla birlikte, neredeyse tüm metaverse projelerinde olduğu gibi NFT’lerin ticaretine izin veriyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!