Moody’s’ten Rusya ve Kripto Para Raporu: İşe Yaramayacak!

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası, Batı’nın uyguladığı ağır yaptırımlardan BTC ve altcoin’leri kullanarak kaçınabileceği iddia ediliyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’e göre, kripto para piyasasının küçük ölçeği, Rusya’nın uluslararası yaptırımları atlatmak için Bitcoin ve altcoin’leri kullanma kapasitesini kısıtladığı yönünde açıklamalarda bulunuyor.

Hiperenflasyon korkusu kripto para birimlerine mi yönlendiriyor?

Analistler, yaptırımların Rusya Federasyonu’nu ABD liderliğindeki finansal sisteme alternatifler yaratmaya sevk edeceğini tahmin ediyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, yaptırımların uygulanması ve beraberindeki finansal piyasa kargaşası sırasında, Bitcoin ve altcoin’lerin rolü tartışma konusu oldu. Moody’s tarafından yapılan açıklama ise şu şekilde:

“Ruble’nin kripto para piyasasının küçük ölçekli ve düşük likiditesi göz önüne alındığında, şu an için kripto para birimlerinin bireylerin yaptırımlardan kaçınması için uygun ve verimli bir yol sağlama olasılığının düşük olduğunu değerlendiriyoruz.”

Yaptırımlar, Rus ruble’sinde feci bir devalüasyona yol açtı. İşgalin ilk günlerinde, ruble değerinin yaklaşık yarısını kaybetti. 7 Mart’ta 1 dolar 84 ruble’ye eşit iken, bu fiyat seviyesi 154 ruble’ye kadar yükseldi. Moody’s’in tahvil kredi derecelendirme bölümü, Ruslar tarafından gerçekleştirilen küçük işlemlerin hacmindeki son büyümenin altını çiziyor. Ajansında görevli araştırmacılar, anonim olmalarına rağmen, kripto para birimlerinin cezalarından kaçmak için pek kullanışlı bir yol olmadığı belirtiyorlar. Hiperenflasyon korkusu ilk olarak Rusları BTC ve altcoin’lere yatırım yapmaya sevk etti, ancak yatırımları uzun süre durağan konumda görünüyor. Başlardaki iyimser tutumlarına rağmen Rus oligarklar, yaptırımların uygulanmasından bu yana bitcoin ve altcoin’lerle ticaret yapmaktan büyük ölçüde kaçınmış görünüyor. Bu durum, yaptırımların zarar vermesini beklemeye karar verdiklerini veya kripto para birimi endüstrisine şüphe ile yaklaştıklarını belirtiyor.

BAE’ye Rusya’dan gelenlere kucak açmış görünüyor

Yaptırımların uygulanması, genellikle finansal sistem aracılığıyla işlemleri izleme kapasitesini gerektiriyor. İran ve Kuzey Kore, finansal sistemin dışında faaliyet gösteren kripto para birimleri aracılığıyla yaptırımları atlatmıştı. Blockchain risk yönetimi platformu olan Coinfirm’deki dolandırıcılık soruşturmaları başkanı, Al Jazeera, coin ve altcoin’leri yaptırımlardan kaçmak ve servetleri gizlemek için kullanılabileceğini dile getiriyor. Bununla birlikte, uzmanların ekonomik etkinin ciddiyeti ve ülkenin kripto para birimlerinin sınırlı kullanımı nedeniyle Rusya’nın durumunun benzersiz olduğunu iddia ediyor. Blockchain istihbarat şirketi olan TRM laboratuvarlarından Ari Redbord, Coinfirm dolandırıcılık ve soruşturma başkanı Al Jazeera’ya şunları söylüyor:

“Önemli miktarlarda BTC ve altcoin’i taşımak ve onu fiat para birimine dönüştürmek oldukça zor. Rusya, kısıtlanabilecek veya dondurulabilecek yüz milyarlarca parayı değiştirmek için kripto para birimini kullanamaz.’’

Moody’s, Rusya gibi yaptırım uygulanan ülkelerin kısıtlamaları aşmasına izin verecek kadar büyük faaliyetlerin olmadığını bildiriyor. Ayrıca bu süre içerisinde batı tarafından uygulanan yaptırımlardan kaçan varlıklı Ruslar için Dubai bir sığınak haline geldiği de belirtiliyor. Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya’ya karşı herhangi bir yaptırımda bulunmadığı ve Ukrayna’yı işgalini eleştirmediği de belirtiliyor. Körfez ülkesi, kripto  dostu yasaları nedeniyle endüstri için merkez haline geldi ve bu durumda Dubai’yi kripto yatırımcıları için popüler bir yer haline getirmiş görünüyor. Daha fazla kripto para haberi için Kriptoarena.com web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!