Nobel Ödülü, 1896 tarihinde Stockholm’de açıklanan vasiyetnamesiyle Alfred Nobel tarafından kurulan derneğin verdiği, insanlığa hizmet edenleri ödüllendirmek amacını taşıyan prestijli bir ödüldür. İlk Nobel Ödülleri 1901 tarihinde verilmeye başlanmıştır. Son dönemde, Bitcoin (BTC)’in mucidi Satoshi Nakamoto‘‘nun Nobel Ödülü’nü hak edip etmediği sorusu gündemde.
Bitcoin: barışçıl ekonomik devrim, kapitalist düzenin sonu!
Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin sistemi tüm finans endüstrisini sarstı. Küresel gündem ne olursa olsun, Bitcoin her gün dünyanın önde gelen medya kuruluşlarının gündeminden düşmüyor. Bitcoin’in icadı, aracılara olan ihtiyacı ortadan kaldırarak parayı algılama şeklimizi değiştiren 2 trilyon dolarlık bir endüstriyi doğurdu. Sanat, ticaret, eğitim gibi sektörlerin tümü bu teknolojiden yararland. Bu değişim, devrim niteliğindeki teknolojinin kurucusuna Nobel Ödülü verilmesi çağrılarını tetikledi.
MicroStrategy CEO’su Michael Saylor’a göre, Bitcoin’in mucidi “Bitcoin’in icadı için ekonomi alanında Nobel Ödülü’nü hak ediyor. Ayrıca, şavaşa ve sömürüye dayanmayan bir para sistemi icat ettiği için, Satoshi Nakamato Nobel Barış Ödülü’nü hak ediyor.” Ödülün temel taşlarından biri, bireylerin “insanlığa en büyük faydayı” sağlamış olması gerektiği ve Bitcoin ve Blockchain teknolojisinin toplu olarak benimsenmesinin Nobel Ekonomi Ödülü kriterlerini karşılamasıdır. Barış Ödülü’nün verilmesi şartı, bir para birimi olarak Bitcoin’in benimsenmesi için şiddet gerektirmediği gerçeğine bağlıdır. Tarih, fiat para birimi, petrol ve altının savaşlara yol açtığı ve arka planda bitmek bilmeyen savaş tehdidinin örnekleriyle dolu.
Nobel ödülü için hangi kriterler dikkate alınıyor?
Kripto para meraklıları, Satoshi Nakamoto’nun Nobel Ödülü’nü hak ettiği inancına sahip olsa da, ödülü alma yolunda birkaç engel var. İlk olarak, Nobel Ekonomi Ödülü, için akademi üyelerinin ve üniversite profesörlerinin bireyleri aday göstermesini gerekir. Çoğu zaman, aday gösterilen kişiler ekonomi alanında tanınmış akademisyenlerdir. Bitcoin makalesi dışında, Satoshi Nakamoto’ya atfedilebilecek başka bir akademik makale yok.
Ayrıca, Nobel ödülünü kazanan kişinin hayatta olması gerekiyor. Bu zor çünkü Satoshi Nakamoto ile bilinen son iletişim 10 yıldan fazla bir süre önce gerçekleşti. Nobel Ödülü’nü kazananların ödülün alınmasından itibaren 6 ay içinde bir konuşma yapmaları bekleniyor. Satoshi Nakamoto’nun kimliği bilinmediği için, bu ihtimal zor görünüyor. Bitcoin’in insanlık üzerindeki etkisi nedeniyle Satoshi Nakamoto’ya verilen Nobel Ödülü, küresel kabul için büyük bir meşru güç olarak kabul edilebilir. Böylesi bir gelişm, kurumsal yatırımı tetikleyebilir ve dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerden olumlu regülasyon dalgası başlatabilir.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!