Son zamanlarda finans dünyasında, merkezi olmayan teknolojilerden yararlanarak tasarlanan projeler oldukça dikkat çekmektedir. Merkeziyetsiz finansın (DeFi) giderek popülerliğinin artmasıyla beraber DeFi alanındaki projelere daha çok dikkat edilmeye başlanmıştır. Bu projelerden biri olan QuickSwap, geleneksel finanstan DeFi’ye geçiş sürecinde adından fazlasıyla söz ettirecektir. Bu yazımızda DeFi yatırımcıların da çokça araştırdığı ve merak ettiği QUICK coin nedir, amacı nedir, avantajları ve dezavantajları nelerdir gibi sorulara kriptoarena.com olarak, cevap vermeye çalışacağız.
QuickSwap (QUICK) Nedir?
QuickSwap, yeni nesil bir katman 2 merkezi olmayan otomatik piyasa yapıcısı olarak tanımlanmaktadır. Kripto para endüstrisinin mevcut durumda hızla genişleyen DeFi sektöründeki Uniswap’ta Otomatik Piyasa Yapıcı (AMM) geliştiricisinin bir forku olarak ta bilinmektedir. Ayrıca QuickSwap, Polygon Network üzerinde çalışmaktadır. Proje, Uniswap’ın bir kopyası olmasıyla beraber aynı likidite havuz modelini sunmaktadır. QUICK ise QuickSwap’ın kripto para birimi olarak tanıtılmıştır.
Projenin Amacı Nedir?
QuickSwap, Otomatik Piyasa Yapıcı olarak DeFi alanında önemli çözümler geliştirmesiyle bilinir. Uniswap modeliyle inşa edilen QuickSwap’ın, farklı Blockchain’ler ve katman 2 platformlarında standart haline geldiği bildirilmiştir. Ayrıca QuickSwap, Uniswap’tan çatallaşmış olmasıyla beraber her ikisi arasında bazı farklılıklar bulunmaktadır. İlk olarak göze çarpan fark Ethereum yerine Polygon ağı üzerinde inşa edilmesidir. Projenin, Uniswap’tan çatallanmış ve Polygon Blockchain üzerinde kurulmuş bir yapıda olduğu ekip tarafından onaylanmıştır.
Proje, kullanıcıların token takas etmeleri için Otomatik Piyasa Yapıcı modelini kullanmaktadır. Bu sebeple DEX deneyimini daha kolay bir şekle getirmeyi hedeflemektedir. Ayrıca kullanıcıların token havuzlarında alım satım işlemleri için kullanılan emir defteri bulunmamaktadır. Öte yandan kullanıcıların Ethereum’da ERC20 token’larını Polygon’a bağlamalarına imkan verilmektedir. Ayrıca token çiftine yönelik bir likidite havuzu olduğu sürece herhangi bir token çiftini QuickSwap aracılığıyla alıp satmak mümkündür. Kullanıcılar diğer kullanıcılar tarafından işlem ücreti kazanmak için bir token çiftini sunabilmektedir. Bu da yeni bir likidite havuzu başlatılması anlamına gelmektedir.
QUICK, QuickSwap platformunun kripto para birimi olarak lanse edilmiştir. Ayrıca birçok farklı işlemin gerçekleştirilmesi için kullanılmaktadır. QuickSwap’ın likidite havuzlarını kullanarak token’larla QUICK takası yapılması mümkündür. Ancak QUICK daha çok QuickSwap’ın yönetişim token’ı olarak işlem görmektedir.
Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Projenin avantajları gibi dezavantajları da bulunmaktadır. Bir projeye yatırım yaparken en çok dikkat edilmesi gerekenlerden biri projenin avantajlarının dezavantajlara kıyasla daha güçlü olmasıdır. QUICK projesinde avantajlar yakından incelendiğinde ilk olarak, Polygon ağında olması göze çarpmaktadır. Ayrıca QUICK’in Polygon ağında olması, kullanıcılara Polygon avantajlarından faydalanma şansı tanımaktadır.
İkinci olarak, proje otomatik piyasa yapıcı modelini kullanmaktadır. Bu da projeyi, diğer birçok projeden ayıran özelliktir. Bu özellik sayesinde yatırımcılar daha çok avantaj sağlayabilmektedir. Projenin yine en önemli avantajlarından biri, düşük ücretlere sahip olmasıdır. Ayrıca düşük ücretler sayesinde kullanıcılar daha rahat hareket edebilmektedir. Dahası işlem hızı oldukça hızlıdır. Bu işlem hızı piyasa açsından oldukça önemli bir yer tutmaktadır.
Dezavantajlarını inceleyince göz çarpan iki önemli husus bulunmaktadır. İlk olarak, piyasalarda sahip olduğu volatilite nedeniyle oldukça riskli bir yatırım olarak kabul edilmektedir. İkinci olarak göze çarpan dezavantaj, AMM ve DeFi alanlarında olmasıdır. Bu birçok uzman tarafından avantaj olarak kabul edilse de sektör de bunun gibi seçeneklerde rakip aşırı derecede fazladır. Bu da rekabet ortamını güçlendirmektedir. Ancak projenin sekteye uğraması durumunda direk ve büyük bir şekilde negatif etkide bulunacaktır.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!