Resmen Duyuruldu: Bu Altcoinler Yasaklanıyor!

Dubai kısa süre önce Japonya, Güney Kore ve Avustralya’nın ardından tüm gizliliğe önem veren altcoinler için yasak getirmeyi planladığını duyurdu. Uzmanlara göre bu durumu BAE’yi oluşturan diğer altı emirlikle beraber kaçınılmaz olarak daha fazla ülke takip edecek! İşte detaylar…

Dubai Emirliği, bu altcoinler için yasaklama getiriyor!

Dubai Emirliği geçtiğimiz Salı günü, “anonimliği artırılmış kripto para birimleri” ihracını ve “onlarla ilgili” tüm sanal varlık faaliyetlerini yasaklamayı planladığını duyurdu. Şu anda, bu kısıtlamalar yalnızca Dubai için geçerli olacak. Bu düzenlemelerin BAE’yi oluşturan diğer altı emirlikte de genişletilip genişletilmeyeceği henüz belli değil.

Bununla beraber yeni düzenlemeler, Dubai’de faaliyet göstermek isteyen kripto firmaları için lisans gerekliliklerini de ortaya koyuyor.

Haber, gizlilik aktivistleri arasında şimdiden bir miktar şaşkınlığa neden oldu. Bu kısıtlamalar, anonimliği artıran (veya “gizlilik”) kripto paraları yasaklamak için alınan en son hükümet önlemleridir. Geçen Kasım ayında sızan planlar, AB’nin benzer bir şeyi düşündüğünü gösterdi. Japonya 2018’de gizlilik coin’lerini tamamen yasakladı, Güney Kore 2021’de aynı şeyi yaptı. Bununla beraber 2020’de Avustralya’daki düzenleyici baskı, bu coin’leri sınırlarına itti.

Bu altcoinler neden yasaklanacaklar?

Genel olarak, bu kripto paralar işlemlerin anonim, özel ve izlenemez olmasına izin verebilir. Her birinin belirli bağlamlarda farklı gizlilik düzeylerine izin veren farklı teknikleri olsa da Monero (XMR), hem gönderenin hem de alıcının kimliğini gizlemek için gizli adresler ve halka imzaların bir kombinasyonunu kullanır. Halka imzalar, otantik bir imzayı tuzaklarla karıştırmayı içerir. Monero ağındaki tüm işlemler varsayılan olarak gizlidir.

Zcash (ZEC), gizliliğe ulaşmak için korumalı adresler ve zk-SNARK adı verilen bir tür sıfır bilgi kanıtı kullanır. Ancak işlemlerde gizlilik unsuru isteğe bağlıdır.

Gizlilik paraları aynı zamanda piyasadaki en yerleşik kripto paralardan bazılarıdır ve kriptonun anti-sansür ideallerini yansıtır. Monero (XMR), Nisan 2014’te Bytecoin’in bir fork’u olarak piyasaya sürüldü. Dash (DASH), ilk olarak Ocak 2014’te XCoin olarak piyasaya sürüldü, Darkcoin olarak yeniden markalandı ve son olarak Mart 2015’te Dash olarak yeniden adlandırıldı ve Zcash (ZEC) ise Ekim 2016’da piyasaya sürüldü. Şu anda piyasa değeri açısından 24., 69. ve 63. sıradalar.

 

Mevcut önerilerde bunların tümü yasa dışı olacaktır. Diğer kripto paralara da uzanıp uzanmayacağı belli değil. Electric Coin Company ve Dave Weinstein Çarşamba günü bir blog gönderisinde , “Bu, Bitcoin dahil dijital varlıkların büyük çoğunluğunun bir düzeyde anonimlik artırıcı özelliklere sahip olduğu ve daha birçok dijital varlığın gizlilik yeteneklerini sürekli olarak geliştirdiği gerçeğini gözden kaçırıyor” sözlerini kullandı. Bir diğer yandan Zcash’i, Electric Coin Company başlattı ve gelişimini destekliyor.

“Bu eğilim, yalnızca bu varlıkların değerini değil, aynı zamanda bireylerin ve işletmelerin mahremiyet haklarını da baltalıyor. Gizlilik özelliklerinin dijital varlık ortamında oynadığı kritik rolü kabul etmek ve bunları korumak ve geliştirmek için adımlar atmak çok önemlidir.”

“ABD’nin gizlilik coinlerini yasaklaması muhtemel değil!”

Çoğu ülkenin gizlilik coinlerini kullanmak için anayasal hakları yoktur. Amerika gibi büyük bir savunması olmayan ülkeler için tartışma, mali suçların nasıl takip edileceği ve önleneceği haline geliyor. Birçok kişi için gizliliğe önem veren bu kripto paralar sayesinde kara para aklama ve organize suç gibi faaliyetleri çok kolay hale getiriyor ve yasaklamalar bariz cevap haline geliyor.

Başta XMR olmak üzere gizlilik coinlerinin büyük bir hayranı olan CoinLoan’ın CTO’su ve kurucu ortağı Max Sapelov , düzenleyicilerin bu yaklaşımı benimsemiş olmasına şaşırmadı. Düzenleyiciler, tüm kripto paraları Monero gibi gizlilik odaklı hale getirerek, kitlesel olarak benimsenmesini kısıtlayabilir, diyor ve “Ancak, şu anda neredeyse hiç rekabet olmadığı için Monero gibi daha fazla proje olması gerektiğine inanıyorum.” sözlerini ekliyor. CTO’nun devam eden konuşması ise şu şekilde:

“Temel fikir, kriptonun daha yüksek ölçekli benimseme için düzenlemeye ihtiyacı olduğu, ki bu kaçınılmaz, ancak düzenleyiciler tarafından farklı şekilde ele alınması gerekiyor. Geleneksel finanstan iyi bilinen teknikleri kripto endüstrisine uygulamak ve düzenlenmiş piyasa oyuncularının kazandığı bilgileri göz ardı etmek, potansiyelini önemli ölçüde sınırlayabilir.”

Kriptoarena.com olarak aktardığımız üzere gizliliğe önem veren projeler ise şu şekilde:

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!