Kripto paralar ABD’den gelen StableAct ve anonim cüzdan yasağı kanun tekliflerinin ardından şimdi de bir dava haberiyle sarsıldı.
Ripple 223 milyar dolar ile piyasa değeri bakımından dünyanın en büyük üçüncü kriptoparası. Ripple CEO’su Brad Garlinghouse pazartesi gecesi yaptığı şok bir açıklama ile ABD’nin SPK’sı SEC’nin kendilerine dava açmaya hazırlandığını duyurdu.
Garlinghouse’a göre SEC Ripple ya da sembol adı ile XRP’nin bir para birimi değil aksine hisse senedi olduğunu bu nedenle Ripple Labs’in kanun dışı halka arz gerçekleştirmekten suçlu olduğunu iddia ediyor.
Ripple her şeyden önce Bitcoin Ethereum vb rakiplerine göre çok çok daha merkezi bir para birimi. Buna rağmen CEO Garlinghouse zaman zaman özellikle Bitcoin’i kötülemekten de geri kalmıyor.
Ayrıca proje uzun süredir bir yanlış anlamadan nemalanıyor. Ripple merkezi yapısı ile hızlı bir coin. Ripple blockchaini RippleNet de hızlı ve ucuz işlem olanağı sunan bir altyapı. Şirket bu altyapı sayesinde bankalar arası özellikle sınır ötesi işlemlerde büyük hız ve maliyet avantajı sunuyor. Ripple’ın bugün 55 ülkede çoğu banka olan 100’lerce müşterisi var. Yükseliş sezonlarında her yeni banka ile anlaşma haberinde Ripple daha da yukarı gider. Ancak sorun şu ki bu müşteriler bu bankalar Ripple para birimi XRP’yi değil sadece onun blockchaini RippleNet’i kullanıyor.
Yani aslında genel olarak pek de kullanılmayan XRP asıl kullanılan ürün olan RippleNet’in ya da genel olarak Ripple Labs’in hisse senedi gibi davranıyor. Şirketle ilgili olumlu haberlerde yükseliyor Pazartesi gecesi gelen dava gibi olumsuz haberlerde de düşüyor. Bu durumda SEC’nin XRP’nin aslında nir hisse senedi olduğunu düşünmesi de doğal.
Söz konusu dava gerçekten açılırsa ve Ripple Labs aleyhine gelişirse XRP’nin yükseliş sezonunda artış potansiyelini sınırlayabilir. Zaman zaman ciddi düzeltmeler yapmasına neden olabilir. Ripple yöneticileri yine de para birimlerini bu sezonda da her şeye rağmen sınırlıda olsa parlatacak yeni yeni fikirler bulacaktır. Örneğin son büyük Ripple yükselişine neden olan Spark AirDrop’u gibi.
Davayı resmen SEC’nin değil de CEO Garlinghouse’ın duyurması ise bir ön alma çabası. Giden Trump yönetimi Ripple’a bir son dakika golü atmaya kalkıştı. Buna karşılık Garlinghouse davayı şimdiden gündeme taşıyarak gelen yeni yönetimi bu konuya eğilmeye ve Ripple’a destek vermeye zorlamak istiyor.
Davanın genel olarak şu an kripto paraları çok olumsuz etkileyeceğini ise düşünmüyorum. Dava haberi geldikten sonra kısa bir geri çekilme yaşandı. Ancak piyasa çok çabuk toparlandı. Söz konusu hareketler bu haber hiç gelmeden gerçekleşseydi de kimse garipsemezdi.
Şu an özellikle Bitcoine yönelik büyük bir kurumsal yatırımcı ilgisi var. Üstelik bu 100 milyonlarca ve milyarlarca dolar somut yatırıma dönüşüyor.
Böyle bir ortamda ne StableAct ne cüzdan yasakları ne de Ripple davası şuan Bitcoin liderliğinde hareket eden kripto para piyasasını büyük bir düşüşe zorlayamıyor. Bakalım bu durum daha ne kadar sürecek…