Yaklaşık iki yıl önce kurulan SABİOTEK, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa ve Marmara Üniversitesi’nin işbirliği ile hayata geçirildi. Bu merkezde, sağlık biyoteknolojisi alanında yüksek katma değerli ürünler üretebilmek adına önemli projeler yürütülmektedir. Bu çerçevede, TÜBİTAK destekli iki proje kapsamında, 3 boyutlu biyoyazıcı teknolojisi kullanılarak yapay kulak zarı yaması ve gırtlak yaması geliştirildi.
YTÜ Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi ve SABİOTEK Direktörü Prof. Dr. Cem Bülent Üstündağ, sağlık biyoteknolojisi alanında elde edilen başarıyı vurgulayarak, “SABİOTEK’te gerçekleştirdiğimiz TÜBİTAK destekli projelerle, 3 üniversitenin bir araya gelerek ortak çalışma kültürü oluşturduk.” dedi.
Projelerin birincil aşamasında, 3 boyutlu biyoyazıcı kullanılarak geliştirilen yapay kulak zarı yaması, kulak zarı deliğinin tamirini hedefliyor. Prof. Dr. Üstündağ, bu ürünün mevcut teknolojilerden farklı olduğunu belirterek, “İçerisinde büyüme faktörleri ve bilimsel literatürde ilk defa kullanılan reçinelerle geliştirdiğimiz yapay kulak zarı yaması, yara iyileşmesini hızlandıran özel proteinler içeriyor. Bu teknik, kulak zarındaki hasarın tamirini daha etkili hale getiriyor.” diye ekledi.
Yüksek teknolojiyle üretilen dokuların ön çalışmalarının tamamlandığını ve şimdi hayvanlar üzerinde deneme aşamasına geçildiğini belirten Prof. Dr. Üstündağ, “Bileşenleri önce hayvanlar üzerinde test edeceğiz ve ardından Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’na klinik araştırmalar için başvuruda bulunmayı planlıyoruz.” şeklinde konuştu.
Bu önemli gelişme, biyoteknoloji alanında Türkiye’nin uluslararası alandaki rekabet gücünü artırarak sağlık sektörüne yenilikçi çözümler sunma potansiyelini ortaya koymaktadır.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!