Patoshi olarak adlandırdığı ilk Bitcoin madencisinin madencilik modelleri üzerine çalışmalarıyla bilinen araştırmacı Sergio Demian Lerner yeni gözlemlerini paylaştığı bir blog gönderisi yayınladı. Lerner bu kez Bitcoin bloklarının zaman bilgilerine odaklandı.
Satoshi (ilk madenciye Satoshi olarak hitap edilecek) blok aralıklarının ilk beş dakikasında güçlük ile bir blok oluşturdu. Bir madencinin ilk beş dakikada hash bulmacasına çözüm bulma olasılığı 039 olduğu için bu tesadüfi olarak görünmüyor. Satoshi gibi baskın bir madencinin ilk beş dakikada madencilik yapmada başarısız olma ihtimali yok denecek kadar azdır.
Satoshinin yeni blok aralığının ilk beş dakikasında neden madencilik yapmadığı bilinmiyor. Bir açıklamada diğer madencilere kendileri için Bitcoin oluşturma fırsatı vermek istemesi şeklinde yorumlandı.
İlk başta Satoshinin yanı sıra çok az madenci bulunmakla birlikte ağın geri kalanından daha fazla hash oranına sahip oldu. Satoshinin düşüncesine göre Bitcoinin bir başarı yakalayabilmesi mümkün olduğunca çok kişinin olaya dahil olmasına bağlıdır. Satoshi ilk beş dakikada diğer madencileri gözlemleyerek kimsenin madencilik yapamaması durumunda kendisinin devreye girmesini planladığı gibi bir düşünce de hakimdir.
Lerner daha sonra tek bir blok aralığında dinamik hash oranı düzeltmesinin “fazla yüklenme” olacağını kabul etti. Lerner gözlemlerine dayanarak 16 bininci bloğa kadar Satoshinin toplam hash oranının yüzde 99una sahip olduğunu ileri sürdü.
Satoshinin amacının ağın güvenliğini sağlamak için diğer katılımcıların vazgeçmesine sebep olmadan yeterli hash oranını sağlamak gibi görünüyor. İlk Bitcoin geliştiricilerinden Laszlo Hanyecze göre Satoshi Bitcoinin yeterince güç kazanmadan önce saldırıya uğraması konusunda oldukça şüpheli bir tavır sergiledi o kadar ki ağı savunmak için bir GPU madencisi bile yer aldı.