Singapur Bankası tarafından hazırlanan bir rapor kripto para birimlerinin güven oynaklık yasal kabul ve itibar gibi önemli engelleri aştığında elektronik bir değer deposu olarak altının yerini alabileceğini ortaya koydu.
Bu dezavantajlar ele alındıktan ve engeller ortadan kaldırıldıktan sonra dijital para birimleri potansiyel bir güvenli liman varlığı olarak ve varlık çeşitlendirmesi için yatırımcı portföylerinde de kullanılabilir.
Singapur Bankası baş ekonomisti Mansoor Mohi-uddin: “Öncelikle yatırımcıların dijital para birimlerini güvenli bir şekilde tutabilmek için güvenilir kurumlara ihtiyaçları var. İkinci olarak oynaklığı yönetilebilir seviyelere indirmek için likiditenin önemli ölçüde iyileştirilmesi gerekiyor” dedi .
İsviçre merkezli özel banka Lombard Odier yakın tarihli bir araştırma raporunda zayıf piyasa hacimlerinin kurumsal yatırımların önündeki en büyük engellerden biri olan oynaklığı tetiklediğini söyledi.
Mohi-uddin “Bitcoinin geçen yıl 4 bin dolardan 40 bin doların üzerine çıktığında ve ardından geçen hafta 30 bin dolarlık seviyelere düştüğünde aşırı bir oynaklık gösterdiğini belirtti ve şunları ekledi:
“Bitcoin genel olarak hisse senetleri ve diğer riskli varlıkları ile de ilişkilendirilir. Mart 2020deki salgının başlangıcında olduğu gibi bir piyasa krizi sırasında yatırımcılar tarafından kripto para birimlerinin satılma olasılığı daha yüksektir.”
Singapur Bankası yine de giderek artan kurumsal yatırımın oynaklığı düşürmeye likiditeyi ve fiyatı artırmaya yardımcı olabileceğini ifade etti.
Kripto Para Birimlerinin Önündeki Temel Engeller Neler?
Gençler arasında dijital para birimlerinin çekiciliği kısmen kullanım kolaylığından kaynaklanıyor. Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin dijital cüzdanlarda saklanması da kolaydır oysa altın gibi değerli metallerin genellikle güvenli fiziksel yerlerde saklanması gerekir ve bu metaller günlük işlemler için kolayca kullanılamaz.
Ancak kripto para birimleri güvelik ve yasadışı faaliyetler açısından daha riskli. Dijital para birimleri suçlular kara para aklayıcıları ve anonimliğinden yararlanmak isteyen kişiler tarafından yaygın olarak kullanıldığı için itibar ve güvenilirlik açısından sorunlar yaşıyor.
Mohi-uddin “Devlet kurumlarının dijital paranın güvenilirliğini ve itibarını artırması için suç faaliyetlerini azaltması gerekiyor” dedi.
Singapur Bankası değerli metallerin tedariğinin nispeten sınırlı olmasına rağmen gelecekte yeni kripto para birimlerinin piyasaya sürülmesinin mevcut dijital para birimlerini potansiyel olarak değersizleştirebileceğini söyledi.
Mohi-uddin kripto para birimlerinin oynaklığının bu varlıkların günlük hayatta kullanılmasının önündeki en büyük engel olduğunu ifade etti. Sınırlı tedarikleri büyüyen ekonomik faaliyeti kolaylaştırmalarını engelliyor ve hükümetlerin parasal egemenliğe karşı tehditlere tahammül etme olasılığı yok. Birkaç merkez bankası halihazırda blockchain teknolojisini kullanarak kendi dijital para birimlerini geliştiriyor.
Son olarak Mohi-uddin “hükümetler potansiyel olarak ulusal para birimlerinin yerini alabilecek herhangi bir teknolojiye karşı çok temkinli. Bu otoritelerin ekonomik krizler sırasında para basma yeteneklerini azaltacaktır ” dedi.