Türk Kripto Para Düzenlemesi Hazır! İşte Öne Çıkan Maddeler

Türkiye’deki kripto para düzenlemeleri bir süredir gündemi meşgul ediyor. Alınan bilgilere göre, kripto piyasasına yönelik mevzuat hazırlıkları hızlandı. Önümüzdeki haftalarda TBMM’ye sunulması beklenen tasarıda öne çıkan bir çok başlık var. Yetkililerin yerel kripto  piyasası üzerinde ek kontrol sağlamak için bir yasa tasarısı üzerinde çalıştığı bildiriliyor. Mevzuat, kripto borsalarına da odaklanıyor, çünkü yurtiçinde faaliyet göstermek için en az 100 milyon lira (yaklaşık 6.1 milyon dolar) sermayeye sahip olmaları gerekiyor. İşte detaylar…

Düzenlemeler neleri kapsıyor?

Türkiye ve kripto para birimleri son birkaç yıldır tartışmalı bir çift olmuştur. Hükümet tarafından fiyat oynaklıkları ve suç faaliyetleri nedeniyle kripto sektörü zaman zaman eleştirilere maruz kaldı.  Öte yandan, Türkiye’de kripto yatırımcılarının sayısı her geçen gün artıyor. Ülkedeki artan enflasyon nedeniyle vatandaşlar odaklarını yavaş yavaş Bitcoin ve altcoin’lere kaydırıyor.Bir Bloomberg raporuna göre, AK Parti, önümüzdeki haftalarda bir kripto düzenleme tasarısı sunarak özellikle sektöre odaklanacak. Hazırlanan mevzuat, kripto para piyasalarının izlenebilir olması için yetkililere daha fazla imkan tanıyacak. Ayrıca, kripto yatırımcılarının vergilendirilmesi de gündemde. Bu adımın kabul edilip edilmeyeceği veya vergi yüzdesinin ne olacağı henüz belirsizliğini koruyor.

 

Hazırlanan tasarıda kripto para platformları da öne çıkıyor. Buna göre, Türkiye’deki kripto para platformları,  en az 6,1 milyon dolarlık sermayeye sahip olmaları gerekecek. Bu arada, borsaların Türkiye’de vergilendirilebilecek şubeler kurmaları gerekmektedir. Ayrıca, yetkililer yerli yatırımcılara dolandırıcılık tehlikesinden kaçınmaları için, kripto para birimlerini ülkenin bankacılık altyapısında saklama seçeneği sunabilir. Yaklaşan kurallar, Türkiye’nin kripto ekosistemini güçlendirmeyi hedefleyecek.

Kripto para birimleri cankurtaran görevi görebilir mi?

Kriptoarena.com olarak da bildirdiğimiz gibi, Geçen yıl, Thodex’in CEO’su (yaklaşık 400 bin müşterisi olan yerel bir borsa) Faruk Fatih Özer, 2 milyar dolara kadar kullanıcı fonuyla kaçtı. Platform birkaç gün boyunca kapalı kalırken, bazı söylentiler yöneticinin saklanma yerinin Arnavutluk’ta olabileceğini gösteriyor.

Altın şuanda vatandaşların favori tercihi olmaya devam ederken, Bitcoin ve Tether de son birkaç yılda Lira karşısında popüler işlemler olarak ortaya çıktı. Bununla birlikte, hükümetin son zamanlarda insanları bankacılık sistemini desteklemek için değerli metal tasarruflarını çevirmeye çağırdığını belirtmekte fayda var, bu da daha fazla insanın kripto sektörüne doğru kaymasının bir başka nedeni olabilir. MicroStrategy CEO’su Michael Saylor, Türklere “hayatta kalmak” istiyorlarsa işletme sermayelerini Lira’dan USD’ye dönüştürmelerini ve “gelişmek” istiyorlarsa tüm servetlerini Bitcoin’e dağıtmalarını tavsiye etti.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!