Ünlü Ekonomistten Çarpıcı Altın Yorumu: Uzun Vadede En İyi Yatırım Seçeneği mi?

Covid-19 salgını, özellikle yatırımcılara hayatın birçok yönü hakkında dersler verdi, ancak en önemlilerinden biri tasarruf ve portföy tercihi hakkındaydı. Akıllıca kararları verenler, karantinaların uygulandağı zorlu dönemlerinde portföyleri için doğru varlıkları seçenler oldu. Pandemi sırasında tanık olduğumuz en somut gerçek, insanların güvenli liman olarak nitelendirilen varlıklarına yönelmesi oldu. Altın yatırımları iyi getiriler sağladı. Ancak sarı metalin parlaklığını günden güne azaltan Bitcoin, altından bile daha iyi getiri sağladı. Daha önce, geleneksel hareket, altın ile hisse senedi oynaklığına karşı korunmaktı. Geçmişte son derece etkili bir yöntemdi ancak eski usul güvenli liman yöntemine meydan okuyan yeni bir alternatif ortaya çıktı. Economic Times analistlerinden Ravi Singhal, uzun vadede Bitcoin ve altın yatırmını değerlendirdi.

Altın kötü günler geçiriyor

Altın fiyatında, haftanın kalanı ve önümüzdeki hafta içerisinde devam edebilecek aşağı yönlü hareketlerde; öncelikle 1794-1789 bölgesi kritik olacak. Bu seviyenin  kırılması durumunda; 1755 seviyesi teknik olarak bir kez daha radara girebilir. Yukarı yönlü oluşabilecek hareketlerde ise; son zamanlarda bir türlü aşılamayan 1831 Dolar seviyesi önemli olacak. Altın bir süredir  sıkıştığı seviye olen 1834/1794 bölgesini geçtiğimiz günlerde gelen güçlü ABD Tarım Dışı verisi sonrasında aşağı yönde kırdı. Bu kırılım ile birlikte 1770 destek seviyesine geldi. Bundan sonraki süreçte yakın vadede, değerli metal tekrar 1794’ün üzerine çıkmazsa negatif baskı devam edebilir.

 

Altın mücevher gibi tüketim malları için bir malzeme olarak değerlidir ve arzı sınırlıdır. Talep ne olursa olsun, arz orantısız bir şekilde düşük kalıyor. Altın üretilemez. Bir şirket yeni hisse ihraç edebilir, federal banka dolar basabilir ama değerli metal için böyle bir durum yok. Yerden kazılmalı ve işlenmelidir. Bu süreç ise oldukça zordur.

Bitcoin altından daha büyük kazançlar sağlıyor

Bitcoin, bazı özellikleri yönünden altın ile ortak noktaları olan, Blockchain tabanlı bir kripto para birimidir. Aslında, birçok kişi, diğer tüm varlıklarla, özellikle hisse senetleriyle olan zayıf ilişkisi nedeniyle geçmişte bitcoin’i “dijital altın” olarak adlandırdı. Değerli metal gibi, sınırlı miktarda Bitcoin var. Yasallık, şeffaflık ve güvenlik bakımından altın, kripto para biriminin daha avantajlıdır. Arz bakımından, ikisi de nadirdir. Likidite söz konusu olduğunda, ikisi de iyidir. Volatilite açısından, Bitcoin, altına kıyasla çok daha oynaktır. Sarı metal, kriptodan daha az oynak olma konusunda uzun bir geçmişe sahiptir. Altın, her türlü ekonomik statüye ve teknolojik bilgiye sahip kişiler için eşsiz bir erişilebilirliğe sahiptir. En önemlisi, değerli metal, merkez bankalarının nihai para birimidir. Bitcoin ise taşınabilirlik ve teknoloji açısından daha avantajlıdır.

 

Bitcoin, bir değer deposu olarak altına göre 100 kat iyileşme kaydetti. Dünya bunu fark ediyor. Lider kripto para birimi, uzun bir durgunluktan sonra tekrar toparlanmaya başladı.. Bitcoin son birkaç ayda çok kat atlamış olsa da, önümüzdeki yıllarda ABD doları cinsinden değer kazanmaya devam etmesi muhtemel. Belki de Bitcoin’in piyasa değeri, 2030 yılına kadar altının piyasa değerini aşacak. Hem altın hem de kripto para biriminin kendine özgün avantaj ve dezavantajları var. Ancak, Bitcoin bu yarışı önce götüreceğe benziyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!