Bank of America, Bitcoin (BTC)’in enflasyona karşı koruma sağladığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmasığını belirtti. Bankaya göre, BTC, daha çok bir risk varlığı olarak işlev görür.
”Bitcoin, gelişmiş ülkelerde enflasyondan koruma görevi göremez”
Bank of America, “Küresel Kripto Para Birimleri ve Dijital Varlıklar” başlıklı raporunda, Bitcoin’in Temmuz 2021’den bu yana bir risk varlığı olarak işlev gördüğünü ve hisse senetleri, gayrimenkuller ve para birimleri ile aynı kategoriye girdiğini vurguladı. Rapor ayrıca, Bitcoin’in son birkaç yılda S&P 500 gibi risk varlıkları gibi benzer hamleler yaptığını ve Ocak 2022’de bu hisse senetleri ile tüm zamanların en yüksek korelasyonunu kaydettiğini belirtti. 31 Ocak’ta Bitcoin’in S&P 500 (SPX) ve Nasdaq 100 (QQQ) ile arasındaki korelasyon, yüzde 99.73 ile tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı.
Bitcoin, enflasyon riskinden korunma varlığı olduğuna inanıldığı için dijital altın olarak adlandırıldı. Bununla birlikte, lider kripto para birimi aynı dönemde altınla sıfıra yakın bir korelasyon sürdürdü. Dünya çapında hükümetlerin teşvik paketleri yayınladığı pandeminin ilk döneminde BTC’nin altın ile güçlü bir korelasyon sürdürdüğünü de belirtmek gerek. Bununla birlikte, Bank of America, Bitcoin’in gelişmiş ülkelerde asla bir enflasyon riskinden korunma aracı olamayacağı ve fiyat oynaklığı kontrol edilmedikçe bir risk varlığı statüsünü kaybetmeyeceği konusunda güçlü bir duruş sergiledi.
BTC, devalüasyon ortamında işlevsel olabilir
Ancak rapor, kripto varlığının enflasyonist ortamlara sahip gelişmekte olan ülkelerde enflasyona karşı mükemmel bir koruma işlevi görebileceğini kabul etti. Bitcoin, Ethereum’dan farklı olarak sabit bir arza sahip ve yatırımcıların onu, devalüasyonlarına yanıt olarak enflasyona karşı bir korunma olarak kullanmalarını sağlar. Örneğin Bitcoin fiyatı, Ekim enflasyonunun 30 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 6,2 olarak açıklanmasının ardından tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 69 bin dolara yükseldi. Kısa bir süre sonra, Fed başkanının enflasyonun artık “geçici” bir durum olmadığını belirtmesinin ardından Bitcoin ve hisse senedi sert düşüş yaşadı. Hisse senetleriyle güçlü korelasyona rağmen, kripto varlığının Federal Rezerv Politikası ve enflasyon İstatistiklerine tepki verme eğiliminde olduğu söyleniyor.
Bank of America’nın görüşü, BNY Mellon Investment Management’ta stratejist olan Catherine Doyle da dahil olmak üzere birçok uzman tarafından kanul görüyor. Yönetici, daha önce Bitcoin’in çok oynak olduğunu söyledi. Uzmana göre, BTC portföydeki dengeleyici bir sistemin bir parçası olamaz. BTC, çok spekülatif ve oynak.