Blockchain veya kripto para birimlerinden daha fazla heyecan meydana getiren sanal gerçeklik dünyası Metaverse, Bill Gates’e göre yerini sağlamlaştırmaya devam ediyor. Microsoft kurucusu, iki veya üç yıl içinde tüm ofis toplantılarının meta veri tabanında gerçekleştirileceğine inanıyor. Başka bir yerde Mark Zuckerberg, Horizon Worlds’ü öncelikle sadece davetlilerin katılabildiği bir aşamadan sonra, tüm yetişkin Kuzey Amerikalıların kullanımına sunarak bu yeni sanal dünyaya hükmetme yolunda dev bir adım attı. Kriptoarena.com olarak ayrıntılara aşağıda yer veriyoruz.
Metaverse ofis toplantılarına 3 yıl içinde ev sahipliği yapabilecek
Geleceğin nasıl görüneceğine dair her zaman net bir vizyona sahip olan Bill Gates, kişisel bilgisayarları bugün oldukları önemli konuma getirmede önemli bir rol oynamıştır. Geçen yıl Microsoft yönetim kurulundan ayrılan 66 yaşındaki Gates, metaverse’in gelecek için çok önemli olacağına inanıyor. Yıl sonu blog yazısında, hayırseverliği kadar başarılarıyla da ünlü olan iş insanı şunları kaydetti:
Önümüzdeki iki veya üç yıl içinde, çoğu sanal toplantının 2D kamera görüntü sistemine taşınacağını tahmin ediyorum… Metaverse, dijital avatarlar ile bir 3D alan.
2D kamera görüntü sistemleri, Zoom ve Skype (Microsoft’un sahibi olduğu) tarafından sunulan normal toplantı ağlarıdır. 3D toplantılar, dijital avatarınız aracılığıyla, tamamen VR başlıklar ve diğer kulaklıklar kullanılarak insanlarla etkileşim kurmanızı içeriyor. Bu size evinizin rahat ortamında iş arkadaşlarınızla aynı odada olma hissini verebiliyor. Burada ortaya çıkan yeni fikir ise, sonunda avatarınızı, gerçek bir odada olma hissi sağlayan sanal bir alanda insanlarla tanışmak için kullanabilmenizdir.
Facebook, sanal gerçeklik hedefleri doğrultusunda yeni bir adım atıyor
Bill Gates’in şirketi Microsoft, meta veri tabanı dünyasının liderlerinden biri konumunda bulunuyor. Ünlü iş insanının bloğunda açıkladığı gibi şirket, Teams işyeri platformunun kullanıcılarına metaverse deneyimi sunmak için dijital avatarlar üzerinde çalışıyor. Epic Games ve Roblox da bu alanda büyük adımlar atıyor. Ancak asıl rekabet edilen şirket Mark Zuckerberg’in Facebook’u olarak görülüyor. Kameradan çekinen milyarder, her şeyi metaverse’e bağlıyor, öyle ki sosyal medya holdinginin adını Meta olarak değiştirdi. Ve şimdi şirket, Horizon Worlds uygulamasını halka açarak metaverse’i Kuzey Amerika’daki tüm yetişkinlerin kullanımına sunuyor. Daha önce platform, yalnızca Oculus VR kullanıcıları tarafından davet edilerek kullanılabiliyordu.
Horizon’da, Facebook’un Oculus VR başlıklarının kullanıcıları bacaksız bir avatar oluşturabilir ve ardından onu sanal dünyayı keşfetmek için kullanabilir. Daha sonra diğer avatarlarla etkileşime girebilir ve interaktif bir yaşam benzeri şekilde oyun oynayabilir. Bu, Facebook’un metaverse vizyonuna yönelik en büyük hareketi olarak görülebilir. Metaverse olarak yeniden adlandırılan sanal gerçekliğin popülaritesindeki artışa rağmen, 2014’te 2 milyar dolara Oculus’u satın almasından bugüne kadar, onu ana akım bir simge haline getirmeyi başaramadı. Blockchain ve kripto para dünyası da metaverse üzerine yatırım yapıyor. Bu yıl, Sandbox ve Deccentraland gibi metaverse projelerinin token’ları en büyük kazanç getiren kripto para birimleri arasında yer aldı. Sandbox, yıla 0,036 dolardan başladı ve şu anda yüzde 14.000’den fazla artışla 5,20 dolardan işlem görüyor.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!