Bir zamanlar dünya için ekonominin tek standart olan Altın şu günlerde kesinlikle birçoğunun beklediği gibi ilerliyor. Dokuz yıl içinde en yüksek fiyatına ulaştıktan sonra XAU ekonomik gerileme ışığında ons başına 1.900 doların üzerine çıktı ve özellikle enflasyonist baskıların yakında yükseleceği düşünülüyor.
Bu artış ortamının ortasında Bitcoin nasıl bir yol izler?
Neredeyse üç ay boyunca güçlü bir yan hareketle kilitlenen dijital altın başlangıçta yarıya indirilmeden önce talepte bir artış gördü ve daha sonra grafiklerde hüsrana uğradı. Mart ve Mayıs başı arasında Bitcoin yüzde 200ün üzerinde bir artışla 3 bin 800 dolardan 9.000 doların üzerine çıktı. Ancak o zamandan beri 8 bin 800 ila 10 bin dolar arasında işlem gördü. Bitcoin ve altın için fiyat hareketindeki bu farkı ne açıklayabilir?
Her şeyden önce ‘altın’ı ne tetikliyor?
AMBCryptoya konuşan Ecoinmetricsten Nick altındaki yükselişin “enflasyon korkusu” ve özellikle sıkıntı dönemlerinde güvenli sığınak metalarının “kendini kanıtlama kehaneti” nedeniyle meydana geldiğini söyledi. Fakat bunun de kısır bir döngüye dönüşme riskinin olduğunu belirtti.
“Bu yatırımcıların sahip olduğu bir refleks. Çünkü küresel ekonominin çökeceğini düşündüklerinde altın alıyorlar. Bu da fiyatları yükseltiyor ve daha fazla FOMO yaratıyor ”
Öyleyse FOMO piyasayı sekteye uğratırken enflasyon ufukta korku salıyor ve geleneksel borsalar başarısız oluyor.
Peki Bitcoine doğru neden bir akış yok?
Nicke göre Bitcoin’in altına kıyasla niş pazar olması bunun nedeni olabilir. Geleneksel yatırımcılar için borsada bir düşüş trendine yönelik “refleks” eylemi altın satın almak. Bu emtia içgüdüsü kripto paraya geçmedi bu nedenle Bitcoine hızlı bir FOMO yükselişi yok.
Mart pazarlarının çökmesinden önce Bitcoin pazarına bakıldığında ve merkez bankaları ekonomiye likidite pompalarken bile kripto para birimi güvenli bir liman olarak kabul edildi. Nakit biriktirme ihtiyacı esnasında düşen ve daha fazla fiat enjekte edildiğinde yükselen ardından piyasalardaki yorgunluk Bitcoin’in blok halving dönemine denk geldiğinde kripto para birimi altın gibi geleneksel güvenli sığınak varlıklarının izinden gidiyordu.
Aslında Bitcoin’in muazzam bir yükseliş veya düşüşten ziyade sıkı işlemi arz talebinin göstergesidir. Sürekli biriktiren talep arttıkça fiyatı daha yükseğe iten altın yatırımcıların aksine Bitcoin yatırımcıları sıkı işlem ve yukarı [veya aşağı yönlü hareketin] eksikliğini açıklayan daha yavaş bir tempoda biriktiriyor..
Sonuç olarak
“Bitcoinin bir aralıkta işlem görmesi arzın pazardaki talebe uygun olduğu anlamına geliyor. Sanırım yatırımcılar bu seviyelerde yavaş yavaş birikiyor. Piyasanın talebi artırmadan tüketebileceği kadar yavaş.”