Satoshi Nakamoto tarafından 2009 yılında başlatılan orijinal Bitcoin yazılımının yeni bir sürümü yayınlandı. Bitcoin Core 24.0, Bitcoin Core’un cüzdanına, eşler arası (P2P) iletişimine, grafik kullanıcı arayüzüne (GUI) ve çok daha fazlasına somut iyileştirmeler getirmek için yaklaşık yedi ay boyunca 112 geliştirici tarafından üzerinde çalışıldı. İşte yenilikler…
Uzun süredir beklenen Bitcoin Core güncellemesi geldi!
Uzun bir süredir beklenen Bitcoin Core 24 yükseltmesi, 26 Kasım’da gerçekleştirilirken birçok uzman tarafından tartışmalara yol açtı. Yeni güncelleme ile beraber onaylanmamış işlemler için bekleme odası görevi görecek Bitcoin bellek havuzunun (memory pool) kapısını açtı. Peki memory pool nedir?
Memory pool yani bellek havuzu, bir işlemin ücreti varsa, node’ların çakışan işlemleri kabul etmesinin veya reddetmesinin bir yolu olan tam RBF (Ücrete Göre Değiştirme) mantığını etkinleştirecek.
Daha önce kriptoarena.com olarak belirttiğimiz üzere bu gelen son güncelleme ile beraber mantık değişiyor. Bitcoin Core node’ları, yükseltme öncesi madencilerin bellek havuzundaki çakışan bir işlemi, bu işlemin değiştirilebilir olarak işaretlenmesi durumunda değiştirdiği ‘opt-in RBF’ mantığını uyguladı. Geliştirici ekip, RBF standardını tanıtımını 2016 yılında yapmıştı. Öte yandan BIP 125 güncellemesi ile Bitcoin Network üzerinde aktifleştirildi. RBF’den öne ise bellek havuzu işlemleri ilk görülen temelinde kabul görülüyordu.
Uzmanlardan eleştiriler gecikmedi!
Bir diğer yandan gelen yeni sürüm, lider kripto para birimi Bitcoin topluluğunun sıfır-onay (zero-confirmation) işlemlerini geçersiz kılma korkusuyla beraber piyasaya sürüldü. Bu nedenden ötürü tartışmalı olarak bir Full-RBF içeriyor. Öte yandan eleştirilerde bulunan uzmanlara bakıldığında ise, yeni özelliğin çift harcama saldırılarını teşvik edeceği öne sürülüyor. Bunun sonucunda ise Muun benzeri sıfır onay uygulamalarının özelliğini binlerce kullanıcı için devre dışı bırakmasına neden olacağını aktarıyorlar.
RBF’yi Bitcoin’e getirmenin başlı başına bir problem olduğunu düşünen Apoolo’nun kurucu ortağı Thomas Fahrer, nedenin bu tür ödemeleri kabul ederken çifte harcama saldırılarıyla karşılaşma riskini artıracağı yönünde olduğunu aktarıyor. Sonuç olarak sıfır onay işlemlerini daha riskli hale getiriyor.
Peki sıfır onayı nedir? Sıfır onayı, Zincir ağının madenciler tarafından kabul edilmeden önce bir Bitcoin işlemini kabul etmesi olarak karşımıza çıkıyor. Uzmanların açıklamalarına göre bu durum, bu işlemler için yalnızca güvenli değil, aynı zamanda yararlı olarak karşımıza çıkıyor. Uzmanların açıklamalarına göre yükseltmeye bakıldığında ise yükseltme, bu tür işlemleri negatif kılıyor. Bunun nedeni ise madencilerin artık bunları daha yüksek ücretli işlemler için kolayca değiştirmesi olarak karşımıza çıkıyor. Değiştirme mekanizmasının amacı ise işlem ücretlerini artırmak. Öte yandan bu durumdan faydalanan tek grup madenciler olmayacak ve aynı zamanda madenciler, Blockchain’in ücret piyasası için bir endüstri standardı belirleyecek. Online işlemlerde müşteri ihtiyaçlarını karşılamak için sıfır onay işlemlerine güvenen traderlar ve Bitcoin ATM’leri, RBF’nin işletmelerini daha az güvenilir hale getireceğini söylüyor. Dolayısıyla bu da topluluğun bir kısmının çekirdek geliştiricilerin tüm işlemleri varsayılan olarak RBF yapmaya çalıştığı yönünde spekülasyon yapmasına neden oluyor.
Bir diğer yandan konuyla ilgili konuşan Synonym CEO’su John Carvalho’ya göre RBF, kullanıcılar için BTC harcamayı daha riskli bir hale getirebilir. Carvalho’ya göre RBF’nin çifte harcama yaptığına dair kanıt sunması istendiğinde sıfır onay işlemlerinin ağı potansiyel bir Sybil saldırısından korumak için teşvikler sağladığını belirtiyor. Öte yandan birçok üyenin sıfır onay işlemlerine detay katmasıyla, neredeyse tüm topluluk bu konuya “hayır” oyunda bulundu.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!