Kripto para dünyası günden güne büyürken, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) İdari Direktörü Kristalina Georgieva’nın yaptığı açıklamalar dikkat çekti. Açıklamalara göre IMF, ülkeler arası sınır ötesi işlemler yapılmasını kolaylaştırmak amacıyla dijital para birimleri (CDBC’ler) için bir platform üzerinde çalışıyor! Peki Bitcoin karşıtı IMF, neden CDBC’lere yöneldi? İşte detaylar…
Bitcoin karşıtı IMF’den sınır ötesi ödemeler için CDBC hamlesi!
Kriptoarena.com olarak aktardığımız üzere kripto para dünyası günden güne benimsenme oranlarında yükseliş görüyor. Bu büyük kuruluşların da dikkatini çekiyor. Son olarak Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) İdari Direktörü Kristalina Georgieva Pazartesi günü yaptığı açıklamada, IMF’nin ülkeler arasında işlem yapılmasını sağlamak üzere merkez bankası dijital para birimleri (CDBC’ler) için bir platform üzerinde çalıştığını aktardı. Fas’ın Rabat kentinde gerçekleştirilen konferansta düşüncelerini belirten Georgieva, “CBDC’ler parçalanmış ulusal ürünler olmamalı… Daha verimli ve daha adil işlemlere sahip olmak için ülkeleri birbirine bağlayan sistemlere ihtiyacımız var: birlikte çalışabilirliğe ihtiyacımız var. Bu nedenle IMF’de küresel bir CBDC platformu kavramı üzerinde çalışıyoruz.” sözlerinde bulunarak yeni bir adımın sinyalini verdi.
Bununla beraber konferansta Uluslararası Para Fonu (IMF), sınır ötesi ödeme sistemlerinin devrim niteliğindeki “yeni sınıfının” ana hatlarını açıkladı. IMF’nin para ve sermaye piyasaları departmanı direktörü Tobias Adrian, bu yeni platformun hem bireysel hem de kurumsal kullanıcılar için potansiyel faydalarını vurguladı. Daha düşük ücretler ve daha hızlı işlem sürelerinin sınır ötesi ödemeleri kolaylaştırması, finansal erişilebilirliği arttırması ve küresel ticareti kolaylaştırması bekleniyor. Tobias Adrian konuşmasında, finansal sistemin temeli olarak paranın çok önemli rolünü vurguladı. Teknolojideki gelişmelerle birlikte, para kavramını yeniden hayal etme ve geliştirme fırsatı ortaya çıkıyor. Kriptografi, tokenizasyon ve programlanabilirliğin dünya çapındaki parasal sistemlere entegrasyonu, mesajlaşma uygulamalarıyla sorunsuz bir şekilde entegre olan, verimli bir şekilde çalışan ve gelişmiş güvenlik sağlayan para birimleri yaratmayı amaçlıyor.
IMF’nin gelişmiş ödeme altyapısına yönelik planı, yeni bir sınır ötesi yerel ödeme ve sözleşme platformları sınıfını ortaya çıkaracak. Adrian, yeni teknolojilerin kamu sektörünün ödeme altyapısını yeniden canlandırmasını ve insanlar ve uluslar arasında daha hızlı, daha uygun fiyatlı işlemleri teşvik etmesini sağlama potansiyeline de dikkat çekti. Bununla beraber ünlü isim, oyunun kurallarını belirlemek ve ülkeler arasında uzlaşmayı kolaylaştırmak için etkili yönetişimin önemini vurguladı. Öte yandan birçok kullanıcıya göre bu yeni sınır ötesi ödeme işlemleri, kullanıcıların maliyetlere, gecikmelere ve şeffaflık eksiklikleri gibi sorunları bitirmesine yol açacak.
Peki bu platformlar nedir? Neyi Amaçlıyor?
Bu platformlar XC olarak tanımlanıyor. XC (Cross-Currency) platformu olarak bilinen önerilen platform çeşitli avantajlar sunmaktadır. Merkez bankası rezervleri ile mutabakat sağlayarak güvenliği arttırır ve karşı taraf risklerini azaltır. Çeşitli ulusal para birimleri ve eski sistemler arasında birlikte çalışabilirliği sağlayarak, sözleşmelerde verimliliği ve yeniliği teşvik eder. Ayrıca platform, yetkili taraflara seçici erişim sağlayarak bilgilerin güvenli bir şekilde yönetilmesini kolaylaştırır.
XC platformu üç katmandan oluşmaktadır: mutabakat katmanı, programlama katmanı ve bilgi yönetimi katmanı. Mutabakat katmanı, merkez bankası rezervlerinin standartlaştırılmış dijital temsillerini kullanarak çeşitli para birimlerinin değişimine izin veren çok para birimli bir sistem sağlar. Programlama katmanı, finansal sözleşmelerin özelleştirilmesini ve otomasyonunu sağlayarak karşı taraf risklerini en aza indirir ve verimliliği artırır. Bilgi yönetimi katmanı, toplu bilgileri gerçek zamanlı olarak paylaşırken uyumluluk kontrollerini sağlar ve kullanıcı gizliliğini korur. Sağlam ve şeffaf yönetişim, herhangi bir platformun katılımcıların güvenini ve desteğini kazanması için temel bir gerekliliktir. IMF, sağlam bir yasal çerçevenin, etkin gözetimin ve erişim, katılım ve finansmanı düzenleyen açık kuralların gerekliliğini vurguluyor. Bu uygun yönetişim, sermaye akışı yönetimi önlemlerinin uygulanmasına, politika oluşturma için sermaye akışları hakkında toplu bilgi elde edilmesine, etkili anlaşmazlık çözümüne ve küresel güvenlik ağını desteklemek için hızlı fon ödemesine olanak tanır.
Esas noktalar gizlilik, güvenlik ve uyumluluk olacak!
IMF’nin platform konsepti öncelikle sınır ötesi ödemeleri hedeflese de, yerel finansal sistemler için de uyarlanabilir. Merkez bankası dijital para birimleri (CBDC’ler) yerel finans alanında önemli dönüşümler için potansiyel sunmaktadır. Benzer altyapı ve yönetişim çerçevelerinden yararlanarak, Bununla beraber IMF’nin planı, ülkeler ve merkez bankaları arasında işbirliği sağlamak olarak açıklanıyor. Platform, farklı CBDC’ler arasında birlikte çalışabilirliği ve uyumu teşvik etmek, sınır ötesi ve yurt içi işlemler için kesintisiz bir ağ oluşturmak üzere tasarlanacak ve gizlilik, güvenlik ve uyumluluk gibi ön noktalar baz alınacak.
Bitcoin ve kripto para dünyası günden güne büyürken, büyük kuruluşlardan gelen bu hamleler de kripto paralara yönelik benimsenme oranlarını artırıyor. Bununla beraber kripto para piyasası daha çok yatırımcıya ulaşıyor ve daha da büyüyor. Bu yüzden IMF’nin bu son hamlesi, kripto paraların büyümesine karşı alınmış bir önlem de olabilir. Bazı uzmanlar bunu kripto paraların daha da başarılı olmasını engellemek için alınan bir önlem olarak kabul ediyor.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!