Avrupa Parlamentosu (AB) Ekonomi ve Mali İşler Komitesi, Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) gibi bazı kripto para birimlerine yasak getirecek teklifi kabul etmemişti. Komitede, kripto paraların karbon ayak izinin azaltılmasını da kapsayan değişiklik önerisi, 32 “hayır”, 24 “evet”, 6 “çekimser” oyla reddedilmişti Ancak AB yasasına göre, yasa ikinci tur oylaması için bu hafta yeniden değerlendirmeye alınabilir.
Avrupa Parlamentosu, Bitcoin ve Ethereum’u ‘yasaklamayı öngören’ yasayı, tekrar oylamaya sunabilir
AB Parlamentosu’nun ekonomik komitesi tarafından geçen hafta onaylandıktan sonra, Kripto Varlıklarda Piyasalar (MiCA) önerisi, kabul edilmeden önce parlamentoda müzakerelere tabi tutulacak. Ancak bu müzakerelerde PoW yasağı yeniden gündeme gelebilir. MiCA raportörü Stefan Berger bir tweet’te, özellikle, PoW yasağını geçirmeye çalışan partilerin, Avrupa parlamentosu üyelerinin en az onda birine sahip olmaları durumunda yasağın kaldırılmasına itiraz edebileceklerini ve yasağın yeniden oylanmasını başlatabileceklerini söyledi.
Partilerin 23 Mart Çarşamba gününe kadar teklifi veto etmeleri gerekiyor ve eğer bunu yaparlarsa, Nisan ayında AB parlamentosunun bir sonraki genel oturumunda PoW yasağının yeniden oylanması gerekecek.
Yasaklama hamlesi, büyük tepki gördü
Genel kurulun çoğunluğu yasaya karşıysa, MiCA genel kurul tarafından tekrar oylanacak. Sorun, MiCA’yı mevcut haliyle (PoW olmadan) durdurmak için son girişim burada yapılabilir.
Finans Strateji Başkanı Patrick Hansen’e göre, PoW yasağını destekleyen partiler zaten gerekli oylara sahipler. Şimdi MiCA yasasını veto etmeyi seçip seçmeyecekleri merak konusu. PoW yasağına dair tartışmayı üst düzey politika arenasına getirecektir. Bunun nasıl sonuçlanacağını tahmin edemediğimiz için önlenmelidir. POW’daki oyu değiştirmese bile, düzenlemeyi gereksiz yere en az birkaç ay geciktirir.
MiCA tasarısında Şubat ayında yapılan ilk oylama, kripto topluluğunun amaçlanan PoW yasağını reddetmesinin ardından ertelendi. Yasak daha sonra geçen hafta oylamadan önce kaldırılırken, son anda eklendi. PoW yasağının arkasındaki temel motivasyon, Bitcoin ve Ethereum madenciliğinin yüksek enerji maliyetid ve bu da büyük bir karbon ayak izine neden olabilir. Ancak kripto savunucuları, bu düşüncenin, birçok kripto madencisinin yenilenebilir enerjiye geçişini ve daha verimli madenciliğe izin veren teknolojideki gelişmeleri görmezden geldiğini savunuyorlar. Birkaç AB bakanı ayrıca PoW yasağının AB’nin kripto ve web3’ü benimsemesini büyük ölçüde etkileyeceğini söyledi.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!