Dijital para birimlerinin merkezi olmaması ve güvenilir değer deposu olmaları onları uzun zamandır ekonomik olarak güçlük çeken ülkelerdeki insanlar için çekici bir alternatif haline getirdi. Bu sadece bir spekülasyon değil. Venezuela Türkiye Hindistan İran… Bu ülkedeki insanlar ekonomik kargaşa karşısında ulusal para birimlerinin güçsüz ve dalgalı olduğu için kripto para birimlerine akın etti.
IOV Labsın kurucu ortağı ve CEOsu Diego Gutiérrez Zaldívar kripro para biriminin Latin Amerikanın koronavirüs pandemisinden kurtulmasını hızlandırmasına yardımcı olma olasılığını kaleme aldı. Kendisi firması RSK ağını ve RIF altyapı katmanını Bitcoin için akıllı bir sözleşme çözümü olarak oluşturmadan önce uzun zamandır Bitcoin ve bölgedeki diğer kripto para birimlerinin önde gelen ismiydi.
Yerli bir Arjantinli olarak hükümetlerin vatandaşları güçlü bir ulusal para birimi kullanmaya zorlamak için alacağı türden acımasız önlemlere tanık oldu.
Aslında Bitcoine ilk böyle geldi…
“2012de sermaye transferinde hükümet tarafından dayatılan sıkı kontroller vardı. Bu kontroller Arjantine veya Arjantinden para transferini neredeyse imkansız hale getirdi. Silikon Vadisinde yaşayan bir arkadaşım bir BTC hesabı açmamı söyledi ve bana biraz BTC aktardı. Bu açık bir finansal sistemin neye benzeyebileceğine gözlerimi açtı. Hayatımı Bitcoini geliştirmeye ve yaymaya adamaya karar verdim. “
Şirketi IOV Labs bu yıl açıklanan çeşitli kurumsal ortaklıklar ile blockchain ve kripto para biriminin profilini yükseltmek için üzerine düşeni yapıyor. Arjantinin en büyük gaz sağlayıcısı olan Gasnor gaz dağıtımını izlemek için RSKnın kurumsal platformunu kullanıyor. Başka yerlerde Arjantin Merkez Bankası ödemeleri izlemek için aynı platformu pilot olarak kullanan bir bankacılık konsorsiyumunu yönetiyor.
Kriptoyu halka teşvik etmek
RSKnın işletme alanındaki başarısına rağmen CoinMarketCap yazısı Gutiérrez Zaldívarın kripto para biriminin faydalarını bireylere tanıtmaya da sıkı sıkıya odaklandığını açıkça ortaya koyuyor. Latin Amerikanın kısmen bölgedeki bazı ülkelerdeki zaten istikrarsız ekonomik durum nedeniyle dünyadaki en kripto meraklısı nüfusa sahip olduğuna dikkat çekiyor.
Gutiérrez Zalvídar stabilcoinlerin yabancı para birimlerinin istikrarını Latin Amerika vatandaşları için daha erişilebilir hale getirme şeklinin altını çizmenin yanı sıra merkezi olmayan finansmanın ‘banka hesabı olmayan kitleye’ büyük bir potansiyel sunduğu inancını da ifade ediyor.
DeFi borç verme platformlarının girişimciliği canlandırmaya yardımcı olabilecek yeni kredi yolları açtığını açıklıyor. Ayrıca birlikte çalışabilirlikteki gelişmelerin daha fazla fırsat yaratacağına inanıyor:
“Birkaç yıl içinde Bitcoin ve diğer platformlarda çalışan merkezi olmayan finans uygulamalarının sorunsuz bir şekilde birlikte çalışarak bir platformdaki bir borç verenin diğerindeki bir borçluya kredi vermesine izin vermesini beklemek makul görünüyor.”
Gutiérrez Zalvídarın da kabul ettiği gibi “şu anda işler kasvetli görünüyor”. Bununla birlikte kripto para birimlerinin şimdi ve gelecekte ona şiddetle ihtiyaç duyan bir bölgede zenginlik yaratmak için nasıl kullanılabileceğine dair benzersiz bir bakış açısı sunuyor.