Bağımsız derecelendirme kuruluşu DeFiSafety, 2022 yılı içerisinde tekrarlanan kesintiler ve güvenilirlik sorunlarının ardından altcoin projesi Solana (SOL) adına çok az övgü aldığı belirtiliyor.
DeFiSafety ağdaki çökmenin nedenlerini bildiriyor
Kripto para piyasaları ve DeFi platformları için Süreç Kalite İncelemeleri (PQR) üreten firma, Solana hakkında bir rapor sunumunda bulundu ve oldukça kritik olduğu bildirildi:
Yeniden meydana gelen arıza süresi nedeniyle Solana, şimdiye kadar incelediğimiz 15 block arasında en kötü ikinci teknik risk puanına sahip.
Kriptoarena.com olarak bildirdiğimiz gibi; DeFiSafety, güvenlik ve kod denetleme şirketi olamamakla birlikte, kodun ardında ilerleyen süreci ve belgelerin kalitesini incelemektedir. Kanadalı firma, smart contract, ekipler, belgeler, testler, güvenlik, yönetici kontrolleri ve oracle’lar gibi çeşitli faktörlere dayalı block puanlamasını yönetmektedir. Solana ekosistemi genellik anlamda “Ethereum katili” olarak adlandırılmıştır, ancak iddiayı yerine getirmekte şuan ki süreç için başarısız olduğu belirtiliyor.
1/28 Due to repeated downtime, @solana has the second worst final technical risk score of the 15 chains that we have reviewed so far. Only @Ronin_Network has a lower score at this point. This is for a variety of reasons. 🫤 pic.twitter.com/GLhugXmPi8
— DeFiSafety (@DefiSafety) June 7, 2022
Ağ, 2022 yılının başından bu zamana kadar en az beş tam veya kısmi kesinti ve hizmet kesintisi yaşadı. Ayrıca 2021 yılında da SOL’da birkaç kez ağ sorunu yaşandı. Son büyük kesinti, 1 Haziran tarihinde bir hatanın blok üretimini etkileyen fikir birliği başarısını engellediği zamandı gerçekleşti. DeFiSafety kuruluşu konu ile ilgili olarak şunları söylüyor:
Solana’nın taban puanı düşük. Herkese açık bir yazılım deposuna ve bazı iyi belgelere sahip olmasına rağmen, düğümlerle ilgili altyapıları kötü durumda.
Ayrıca kuruluş, yalnızca bir düğüm uygulaması sebebi ile olduğunu ve güncellemelerin bir arşiv düğümü adına herhangi bir işlem olmaksızın “rastgele bir biçimde ele alındığını” ekliyor. Arşivlerin kapatılmasından sonra SOL ağında belgelenmiş güncellemeler olmadan zincir bilgilerinin tam olarak nerede tutulduğu konusunun ise belirsizliği koruduğu belirtiliyor.
Solana blok gezgini Etherscan ile eşleşmiyor
Ek olarak, Solscan blok gezgininin fayda açısından Etherscan ile eşleşmediğini iddiasında bulunulduğu belirtiliyor. DeFiSafety araştırmacıları, daha önceden gerçekleştirilen işlemleri görüntülemeye çalışırken sık sık başarısız aramalar ve 404 hata bildirimlerinin ortaya çıktığı bildirildi:
Ağdaki olası sorunlar, kolayca doğrulanamıyorsa, Solana’nın blockchain olarak esas görev ve iş yapış şekli hakkındaki soruları gündeme getiriyor.
Kuruluş ayrıca, zincirde sadece mimariye odaklanan 2019 denetiminin yer almasına rağmen Solana düğüm yazılımının denetlenmediğini konusunu dile getiriyor:
Solana ağında herhangi bir parçanın yükseltilmesiyle ilgili resmi bir sürecin eksikliği göz önüne alındığında bu durum endişe verici. Zincirin üretim versiyonu, itme talebini hangi ana katılımcı görürse görsün, desteklemede sorun görünüyor.
Ardından raporda, Google Dokümanlar aracılığıyla koordine edilen yalnızca 25 doğrulayıcının bilgi sağlaması sonucu Solana ağındaki kesinti süresi ve zincirin yeniden başlatılma politikaları konusuna yer verildi. Az sayıda grup tarafından kontrol edilmesi durumunda zincirin manipülasyon potansiyelinin yüksek olduğunu konusunda sonuçlar açıklanıyor:
Sonuç olarak, ağ sistemik teknik risk arz ediyor. Bunda hiç şüphe yok. Bize göre kullanıcı fonları risk altındadır. Blockchain ağı çöktüğünde kullanıcılar fonlarına erişemediğinden, kesinti süreleri sonrası onları ağır sonuçları olabiliyor.
Altcoin projesinin fiyatı düşüyor
Kripto para piyasalarında yakından takip edilen token’lar, son 12 ayda elde ettikleri tüm kazanımları büyük düşüşlerle kaybetmiş görünüyorlar. Solana’nın altcoin projesi SOL, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında güvenilirlik sorunları nedeniyle hızlanan satışlar sonrasında, geçtiğimiz ay neredeyse yüzde 50 oranında değer kaybı yaşadığı belirtiliyor. SOL şu anda Kasım ayındaki ATH’si olan 260 dolar seviyesinden yüzde 85 oranında bir düşüşle, kripto para piyasasının ilk 10 sıralamasından çıkma tehlikesiyle karşı karşıya.
Kripto para biriminin, CoinGecko’ya göre gün içinde yüzde 3.4’lük bir düşüş sonrası 38.43 dolar seviyelerinden işlem görmeye devam ediyor. SOL’daki kilitli toplam değerin ise, Defillama’ya göre son altı ayda yüzde 75’ten fazla düşüş yaşadığı belirtiliyor.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!