New York, kripto para birimi endüstrisindeki grupların güçlü bir lobi çabasına rağmen, kripto para madenciliği izinlerine geçici bir yasak getiren ilk ABD eyaleti oldu. Vali Kathy Hochul, Haziran ayında kabul edilen ve karbon temelli “proof of work” yani iş kanıtı madenciliğini 2 yıllığına yasaklayan yasa tasarısını resmen imzaladı. Yasak nedeniyle New York’ta İş Kanıtı sistemiyle altcoin ve Bitcoin madenciliği yapmak isteyen şirketler bu faaliyetleri için onay alamayacaklar.
Bitcoin ve bir çok altcoin madenciliği yasaktan etkilenecek
Kriptoarena.com olarak da bildirdiğimiz gibi, Kripto para madenciliği, kripto para birimi işlemlerini elektronik olarak işleme sürecidir. lider kripto para birimi olan Bitcoin, madencilerin bir sonraki işlem grubunu işlemek için rekabet ettiği bir iş kanıtı (PoW) sistemini kullanıyor. Dogecoin, Litecoin, Ethereum Classic, Monero, Bitcoin Cash, Bitcoin SV, Zcash, EthereumPoW, Ravencoin, Kadena, Siacoin, Flux, Horizen, DigiByte, Nervos Network, Syscoin, Kaspa, Ergo gibi birçok altcoin projesi de PoW sisteminde çalışıyor.
Ancak New York Valisi tarafından imzalanan tasarının oldukça tartışmalı yönleri bulunuyor. Resmen kabul edilen yasaya göre, sadece faaliyetlerine yeni başlayan şirketler bu yasaklardan etkilenecek. Yani yasa çıkmadan önce bu alanda çalışan madencilik şirketlerine yönelik bir yasak bulunmuyor. Tasarı ilgili açıklamalarda bulunan New York valisi Kathy Hochul şunları söyledi:
New York’un finansal inovasyonun merkezi olmaya devam edeceğini garanti ediyorum. Ancak bunu yaparken aynı zamanda doğayı ve çevreyi korumaya öncelik veren adımlar da atacağız.
Tasarı, çevresel etkileri azaltmayı amaçlıyor
Haziran ayında hazırlanan yasa tasarısında, ilgili madencilik faaliyetleri için getirilecek yasağın 3 yıl süreli olacağı ön görülüyordu. Tepkilerin artması ve lobi faaliyetleri ile birlikte belirlenen yasak 2 yıla kadar düşürüldü. New York eyaletindeki en büyük Bitcoin madenciliği şirketi Greenidge olarak biliniyor. Firma daha çok bölgenin kuzeyindeki eski madencilik alanlarında faaliyet gösteriyor ve atık kömür ile madencilik yapıyor. Atık kömürün doğaya verdiği zararın oranı hidroelektrik santralleriyle eşit tutuluyor.
Greenidge son olarak kendisine karşı açılan faaliyetlerinin durdurulması yönündeki bir davayı da kazanmıştı. Mahkeme, şirket faaliyetlerinin bölgenin hava ve suyuna zarar vermediğine hükmetmişti. Tasarı, endüstrinin çevresel etkisini azaltmayı ve değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Dünyanın en büyük kripto para birimi olan Bitcoin’in yıllık karbon ayak izi, Belarus ülkesinin karbon ayak izi ile karşılaştırılabilir.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!