Hindistan’daki altın satıcıları, koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle ve buna bağlı olarak perakende talebin azalmaya devam etmesiyle, bu hafta yaklaşık dokuz ayın en büyük indirimlerini sundu. Reuters’e göre, altın satıcıları tarafından geçen hafta 10 dolarlık indirime karşılık resmi fiyatlar üzerinden ons başına 12 dolara kadar indirim yapıldı. Bu, Eylül ortasından bu yana yapılan en yüksek indirim oranı. Uzmanların tahminlerine göre, dünya genelindeki tüm altınların yarısı Hindistan’da bulunuyor. Hindular, altını bir güvence olarak görüyor. Özellikle de kadınlar geleceklerini güvence altına almak istiyor.
Karantina sonrası altın fiyatları artabilir
Hindistan’daki altın oranlarına yüzde 10.75 ithalat vergisi ve yüzde 3 GST dahildir. Ancak birçok eyaletin aşamalı olarak karantina kaynaklı kısıtlamaları gevşeteceğini duyurmasıyla birlikte, perakende talebinin Hindistan’da artması bekleniyor.
MCX’te altın vadeli işlemleri, dalgalı bir haftanın ardından Cuma günü 669 dolar seviyesine geldi. Küresel piyasalarda değerli metal, ABD’de tarım dışı istihdamın beklendiği kadar yükselmemesinin ardından Cuma günü iki haftanın en düşük seviyesinden 1.889 dolar’a yükseldi. Bu, Federal Rezerv’in teşvik paketi yardımlarına son vereceğine dair endişeleri hafifletmeye yardımcı oldu.
ABD eknomisindeki gelişmeler kritik
Cuma günü yayınlanan veriler, ABD’de tarım dışı istihdamın geçen ay analistlerin 650 bin olan beklentilerine karşı 559 bin arttığını gösterdi. Dolar endeksi yüzde 0.41 zayıflayarak 90.127’ye geriledi ve altını diğer para birimlerinin sahipleri için daha uygun hale getirdi.
ABD’nin 10 yıllık hazine tahvil getirileri de yüzde 1.557’ye düştü. Altın fiyatları, daha hızlı ekonomik büyümenin enflasyonu teşvik edeceği ve hükümetlerin ve merkez bankalarının desteği geri çekmesine yol açacağı endişeleriyle son bir aydır dalgalı seyretti. Altın genellikle enflasyona karşı bir korunma aracı olarak görülür.Kotak Securities şunları söyledi,
Altın fiyatların düşmesi, virüsle ilgili kısıtlamaların devam etmesi nedeniyle Hindistan’daki tüketici talebinin azamlasıyla açıklanabilir. Ancak, destekleyici fiyat, dünyanın bazı bölgelerinde devam eden virüs endişeleri, artan jeopolitik gerilimler ve büyük merkez bankalarının genel gevşek para politikası duruşudur.