Ukrayna’da devam eden savaş , ülkede kripto ile ilgili faaliyetleri bir adım daha yukarıya taşıdı. Mevcut verilere göre, ülkedeki kripto borsaları işlem hacimlerinde ani bir artış kaydetti. Aynı zamanda, Bitcoin (BTC) ve Tether (USDT) gibi kripto paralara olan talep, bu varlıkların değerini Grivna karşısında daha da yükseltmeye yardımcı oldu. Ukrayna Ulusal Bankası, ülkeden nakit çıkışını kontrol etmek için günlük 100 bin Grivnası (3.350 dolar) ile para çekme limiti koymuştu.
Bitcoin, Ethereum ve Tether’e talep artıyor
Ancak bu hareket, ülkedeki kripto ticareti için önemli bir katalizör haline geldi. 24 Şubat’taki açıklamanın hemen ardından Grivnası ve Rus Rublesi’nde işlem sağlayan Ukrayna merkezli kripto para borsası Kuna, işlem hacminde ani bir artış gördü. Coingecko’dan alınan verilere göre, işlem çiftlerinin çoğu Grivna (UAH)’da olmak üzere, hacmi 1,4 milyon dolardan 4,8 milyon dolara yükseldi. Bu, platformun Mayıs 2021’den bu yana gördüğü en yüksek artış. Bitcoin, Ethereum ve Tether gibi kripto para birimleri, değerlerini dünya genelinde olduğundan daha yükseğe iten artan bir talebe tanık oldu.
My Ukrainian credit cards don't work anymore. I'm safe physically in Kazakhstan, but all my savings are gone.
Crypto is the only money I still have, and today I can say without exaggeration that $BTC, $ETH, and #NFT are going to save my life while I can't come back home.
— ARTYOM FΞDOSOV 🇺🇦 (@usleepwalker) February 25, 2022
Bir noktada, Kuna’daki BTC, diğer kripto borsalarından 3 bin dolar daha yüksek olan 42.106 dolara kadar işlem gördü. Tether ayrıca 1,08 dolar seviyesinden işlem görüyordu ve diğer borsalardaki ortalama fiyatı ise 0,99 dolardı. Localbitcoins.com’dan alınan veriler ayrıca Bitcoin (BTC)’in Ukrayna’da token başına 43.480 dolar gibi yüksek bir fiyata satıldığını gösteriyor.
Ukrayna hükümeti, kripto bağışlarını kabul etmeye başladı
Bu, yerel para birimi rekor düşük seviyelere düştüğü için ülkede kripto para talebinin arttığını gösteriyor. Kuna Exchange’in kurucusu Michael Chobanian konu hakkında şu yorumda bulunuyor:
İnsanların çoğunluğunun kripto dışında seçecek başka bir şeyi yok. İnsanların nakit parası var ve kripto satın almak istiyorlar ama şu anda çok sınırlı bir arz var.
Bu ifade, birkaç Ukraynalının kripto para birimlerinin ihtiyaç duydukları bu süre zarfında nasıl imdatlarına yetiştiğini gösterdiği için önemli ölçüde doğrudur. Ukrayna, bu savaştan önce Bitcoin ve kripto piyasası yanlısı bir tavır sergileyen az sayıda ülkeden biriydi. Hükümet kısa süre önce yatırımcılara ve işletmelere kripto para birimlerine erişim sağlama planının bir parçası olarak kripto paraları yasallaştırdı. İşgalden sonra, Ukrayna’daki birkaç STK ve gönüllü grup da kripto fonu aldı. Hükümet, yakın zamanda kripto bağışlarını davası için kabul ettiğini tweet’ledi. Bitcoin ile ilgili daha fazla güncel haber için lütfen Kriptoarena.com adresini ziyaret ediniz.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!