Arjantin, ucuz sübvansiyonlu ticari elektriğin mevcudiyeti ve madencilerin Bitcoin madenciliğinde önemli karlar elde etmesine yardımcı olan kontrollü döviz limiti nedeniyle giderek Bitcoin madencilerinin tercihi haline geliyor. Hiperenflasyonun vatandaşları daha iyi bir alternatif ve para birimi dönüştürme için 200 dolarlık bir sınır aramaya zorladığı bir zamanda, Bitcoin aktif olarak insanların kazançlarını korumaları için öne çıkan bir yol haline geldi.
Madencilik maliyeti, toplam gelirin hala çok küçük bir kısmı
Kripto para birimleri uzun zamandır Arjantin’de, tekrarlanan para birimi devalüasyonları, temerrütler, hiperenflasyon ve şimdi, pandemi tarafından daha da kötüleşen üç yıllık bir durgunluk ile birlikte, yerel halkın döngüsel finansal krizlere karşı korunma yöntemi olarak tercih ediliyor. Düşük maliyetli enerjinin yanı sıra, son zamanlarda döviz kontrollerinin geri dönüşü, peso dışı finansal varlıklara yönelik artan talep Bitcoin’in değeri neredeyse fırladığından, dolar ile alışveriş yapmaktan men edilen Arjantinlileri dijital token madenciliği için çok daha fazla teşvik etti.
Daha önce, Arjantin’in artan enflasyonu, ülkenin önemli bir bölümünün enflasyon riskinden korunmak için Bitcoin’e çevirmesine yol açmıştı. Şimdi Bitcoin madenciliği karlı bir yatırım olduğunu kanıtlıyor. Buenos Aires’ten bir madenci, Bitcoin madenciliğinin bölgede neden karlı bir yatırım olduğunu şöyle açıkladı:
Bitcoin’in fiyat düzeltmesinden sonra bile, evinden madencilik yapan herkesin elektrik maliyeti, üretilen toplam gelirin hala çok küçük bir kısmıdır.
Arjantin’deki Bitcoin madenciliğinin çoğu, ucuz elektrik maliyeti nedeniyle ev tabanlıdır. Madenciler, Bitcoin kazançlarını artan hiperenflasyonla başa çıkmalarına yardımcı olan paralel bir döviz kuru üzerinden satıyorlar.
Arjantin Bitcoin madenciliği konusunda İran’ın izinden gidecek mi?
İran ve Arjantin, ABD yaptırımlarının yalnızca sıkıntılarına ekleme yaptığı benzer bir kargaşadan geçiyor. Artan enflasyon ve ticari yaptırımların ortasında İran, fazla elektrik üretimini Bitcoin madenciliği için kullanmaya karar verdi ve piyasayı düzenlemeye devam etti. Bir noktada dış ticaret için Bitcoin kullanmayı da düşünüyordu. İran son zamanlarda elektrik kesintileri nedeniyle ülkedeki tüm kripto para madenciliğini geçici olarak yasakladı. Başkan, elektrik kesintisinden ülkedeki yasadışı madenciliği sorumlu tuttu.
Arjantin net bir gaz ithalatçısı iken, sübvansiyonlu politika nedeniyle hane elektrik faturası toplam maliyetin sadece %2-%3’ünü oluşturmaktadır. Ev madenciliği, kötüleşen finansal koşulların ardından tekrar artış görebilir.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!