13 Temmuz Çarşamba günü, kripto para borç verme platformu Celsius, şirketin yeniden yapılanma planı içerisinde olduğunu ve müşterilerinin çıkarlarını koruyacağı açıklaması yaptı. Bunlara dayanarak Bölüm 11 iflas başvurusunda bulundu. Ancak sunduğu belgelerin ardından, Celsius operasyonlarıyla ilgili bazı karanlık detayların ortaya çıktığı belirtiliyor.
Ekonomist şirketin gölge banka olarak çalıştığını iddia ediyor
Belgede yer alan bilgilere göre, şirketin 5,5 milyar dolar değerinde yaklaşık 4,3 milyar dolarlık varlık ve yükümlülüğü bulunuyor. Bu nedenle, şirketin bilançosunda net bir 1,2 milyar dolarlık sahipliği bulunuyor. Ancak ilginç bir şekilde kullanıcı mevduatlarına bakıldığında, şaşırtıcı bir şekilde 4,72 milyar ile yükümlülüklerin çoğunu oluşturduğu bildiriliyor.
Şirketin elinde bulunan varlıklara bakıldığında ise, Celsius’un 0,175 milyar dolarlık kripto para birimine, 720 milyon dolarlık varlığı ve 600 milyon dolar değerinde yerel altcoin’i CEL bulunduğu bildiriliyor Tüm olayların ise sonucunda, CEL token’in daha da değerlemesine ve 320 milyon dolara düşmesine neden olduğu belirtiliyor.
Celsius mevduat yatırımcılarını oyaladı mı?
Kriptoarena.com olarak bildirdiğimiz gibi; Kripto para piyasaları konusunda şüpheci bir ekonomist olan Frances Coppola, 14 Temmuz Perşembe günü Celsius’un operasyonlarıyla ilgili endişelerini açıklayan bir blog yazısı paylaştı. Coppola, paylaştığı blog yazısında, Celsius’un mevduat sigortası olmayan, düzenlemeye tabi olmayan bir finansal aracıdan başka bir görevi olmadığını ve “gölge banka” olarak işletildiğini savunuyor. Ekonomist ayrıca şirket dahilindeki mevduat sahiplerinin paralarını geri almakta sorun yaşayacaklarını yada almayacaklarını savunarak şunları yazıyor:
Bankalardaki mevduat, bırakın “yönetim altındaki varlıklar” şöyle dursun, “müşteri varlığı” bile değildir. Bankaya verilen teminatsız kredilerdir. Dolayısıyla bunlar bankanın yükümlülükleridir ve tamamen iflas riski altındadırlar. Bir bankadaki mevduat sahiplerinin fonlarını iade etme konusunda yasal hakları bulunmamaktadır. Hesabın şartları arasında, müşterinin istediği zaman para çekebileceği ibaresi yer alsa bile, banka, onlara ödeyecek nakit parası bulunmadığında, müşterilerin paralarını çekmelerine izin vermeyi reddedebilir.
İflas uyarınca varlıkların kontrolünü elinde mi tutuyor
Celsius’un hüküm ve koşullarına bakıldığında ise, iflas durumunda mevduat yatırımcılarına ait paralarını hiç alamayabileceğini açıkça ortaya koyduğu belirtiliyor. Birçok piyasa uzmanına göre, şirketin Bölüm 11 iflasına gitmemesi gerektiğine inandıklarını söylüyorlar. Bunun yerine, Menkul Kıymetler Yatırımcı Koruma Yasası’na (SIPA) gitmeleri gerektiği belirtiliyor.
If @celsiusnetwork and @investvoyager cared about their users they'd file for SIPA bankruptcy as brokers (which they always claimed to be), where ALL proceeds go to customers first.
Filing for Chapter 11 is them saying EXPLICITLY that THE COMPANY OWNS ALL USER ASSETS. pic.twitter.com/FMDzmjRBZO
— Cory Klippsten | Swan.com 🦢 #Bitcoin (@coryklippsten) July 14, 2022
Swan Bitcoin kurucusu Cory Klippstein, SIPA kapsamında dosyalamanın firmanın varlıklarının sahipliğini müşterilerine kaydıracağı açıklamalarında bulunuyor. Bunun oluşması durumunda, en azından bir kısmını mevduat yatırımcılarına geri verebileceğini belirtiyor. Bölüm 11 iflası uyarınca şirketine ait varlıklar üzerinde kontrolü elinde tutmaya devam ettiği bildiriliyor.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!