Bitcoin gibi kripto para birimlerinin güvenilir bir yatırım ve ödeme seçeneği olarak ortaya çıkışı dünyanın dört bir yanındaki hükümetleri ortaya çıkan yeni teknolojinin farkına varmaya zorladı. PayPal ve MicroStrategy gibi finans devlerinin yatırımlarıyla ivme kazanan Bitcoin boğa koşusu ve artan küresel ticaret savaşları paranın geleceği olarak dijital para birimlerinin rolünü daha da güçlendirdi.
Dijital para birimlerinin yükselişi
Birçok ülke kendi merkez bankaları tarafından çıkarılan ulusal fiata göre sabitlenmiş kendi egemen dijital para birimlerini geliştirmeye yönelik adımlar atmaya başladı. Bununla birlikte Bitcoini bir riskten korunma varlığı olarak kullanmayı planlayan milyarlarca dolarlık şirketlerle birleşen büyük kurumsal ilgi hükümetlerin dijital para birimlerinin zamanının geldiğini fark etmesini sağladı.
Birleşik Krallık halihazırda böylesi bir modelle hazır ve geri bildirim ararken ABD şu anda araştırma aşamasında. Bunların dışında Rusya Kanada Güney Kore ve birkaç Avrupa ülkesi de dijital para birimi için planlar hazırladı.
Dijital yuan
Çin nüfusun yüzde 80inden fazlasının günlük yaşamlarında bir tür dijital ödeme kullandığı söz konusu olduğunda bu konuda en ilerici ülkelerden biridir. Çin 2014 yılında bağımsız bir ulusal dijital para birimine yönelik araştırmalarına başladı ve şu anda ülkenin farklı bölgelerinde denenmekte olan DCEP veya dijital yuan adlı dijital ödeme sistemlerini zaten geliştirdiler. Dijital yuan için pilot programlar neredeyse bir yıl önce başladı ve şu anda birkaç şehirde hayata geçti. Aslında 2019un sonunda olası bir lansmana dair söylentiler vardı.
Dijital yuan için pilot uygulama hükümet çalışanları için bir seyahat sübvansiyonu olarak başladı ve daha sonra restoranlarda otellerde ve diğer birçok hizmet sağlayıcıda kullanılmak üzere genişletildi.
Dijital yuan Çine dijital para yarışında haksız bir avantaj sağlayacaktır ve çoğu ülke özellikle ABD bunu fark etmeye başladı.
ABD Doları onlara ticaret piyasasında egemen bir ticaret para birimi olarak görülüyor ve Çin bu hakimiyeti sona erdirmek istiyor. ABD Ulusal İstihbarat müdürünün Menkul Kıymetler ve Döviz Komisyonu başkanına yazdığı ve dijital yuanın bir güvenlik tehdidi olduğunu düşündüğü son mektubundan bu tehdid açıkça ifade dilmiştir.
Dijital yuan küresel ticaret para birimi olabilir mi?
ABD Doları şu anda uluslararası ticaretin yüzde 88inden fazlası için kullanılıyor ve bunu yüzde 323 ile Euro takip ediyor Çin yuanı ise ticaretin sadece yüzde 43ü için kullanılıyor. Doların bu devasa hakimiyeti ABDye haksız bir avantaj sağlayarak iyi bir ilişkiye sahip olmadıkları diğer ülkelere ABD doları kullanmalarını veya ticaret yapmalarını engelleyerek yaptırımlar uygulama imkanı veriyor. İran Venezuella ve Küba bunun en somut örneği.
Çin para biriminin uluslararası ticaret piyasasındaki etkisi ABD Dolarının hakimiyetine meydan okumak için şu anda yeterli değil. Ayrıca Çin dünyanın geri kalanında özellikle de COVID-19 salgınından sonra iyi bir ilişki ve güvene sahip değil. Ama uzun vadede Çin uluslararası ticaret pazarında dijital yuan ile etkisini şüphesiz artıracaktır.