Financial Times’ın yakın tarihli bir raporuna göre, Çin’in McDonald’s’a merkez bankası dijital para birimini (CBDC) kabul etmesi için baskı yaptığı bildiriliyor.
Çin, Pekin kış olimpiyatları öncesinde dijital devrimi ilan etmek istiyor
Fast food devi, Şanghay’da dijital yuan’ı test etmeye başladı. Ancak, Çin hükümeti, McDonald’s’ın, Şubat başında başlayacak olan Pekin’deki Kış Olimpiyatları öncesinde ülke genelindeki tüm şubelerinde CBDC ile ödeme yapmayı aktif hale getirmesini istiyor. Rapora göre, Nike ve Visa gibi diğer bazı büyük ABD şirketleri de baskıyla karşı karşıya. Önde gelen bu markaların projeye dahil edilmesi, Çin’in gizlilik endişeleri nedeniyle çok sayıda eleştiriyle karşı karşıya kalan tartışmalı dijital para biriminin benimsenmesini desteklemesine yardımcı olacaktır.
Bitcoin’den farklı olarak, dijital yuan tamamen hükümet tarafından kontrol ediliyor, yani devlet otoriteleri işlemleri bloke edebilir ve hatta ortadan kaldırabilir. İnsan Hakları Vakfı’nın baş strateji sorumlusu Alex Gladstein, dijital yuanın insan faaliyetleri üzerindeki gözetimi artırmak için bir araç olarak kullanılacağına inanıyor: Nakit paranın sonu ve finansal işlemlerin anlık analizi, gözetimi, devlet kontrolünü ve nihayetinde, asla mümkün olmadığı düşünülen bir ölçekte toplum mühendisliğini mümkün kılıyor.
Dijital para birimleri: finansal özgürlük ve otoriter rejimler!
Analistler, dijital yuanın 2025 yılına kadar Çin’in yerel ödemelerinde yüzde 9’luk bir paya ulaşabileceğini tahmin ediyor. Çin, bu yılın başlarında Bitcoin madenciliğini yasaklamak için harekete geçti, bu muhtemelen kendi dijital para biriminin önünü açması gereken bir hareketti. KriptoArena tarafından bildirildiği üzere McDonald’s, hükümetin Eylül ayı başlarında işletmelerin lider kripto para birimini kabul etmesini zorunlu hale getirmesinin ardından El Salvador’da Bitcoin‘i zaten ödeme mekanizması olarak kabul ediyor.
İnsan Hakları Vakfı’nın baş strateji Alex Gladstein, merkez bankası dijital para biriminin özellikle Çin gibi otoriter rejimlerde finansal özgürlük ve mahremiyet üzerindeki tehlikelerini içeren bir makale yayınladı. Dijital yuan, başlangıçta, sınır ötesi işlemler için değil, Çin sınırları içinde kullanım için tasarlandı. Batı dünyası, doların temel özgürlükleri ve insan haklarını koruyan ABD kurumları tarafından desteklendiği için, doların güvenli liman para birimi olarak bu benzersiz statüye sahip olduğunu iddia ediyor. Powel geçtiğimiz günlerde dijital bir doların dünya ekonomisi için faydalı olacağını söylemişti.