ABD’deki altına dayalı borsa yatırım fonlarından (ETF’ler) çıkışlar, yılın çoğu için varlığın düşük performans göstermesinin ana nedeni oldu. Dünya Altın Konseyi’nden (WGC) gelen son veriler, Avrupa’da da benzer gelişmenin yaşandığını gösteriyor.
Altın destekli ETF’ler kan kaybediyor
Dünya Altın Konseyi, Perşembe günü yayınladığı raporda, artan tahvil oranları ve daha güçlü bir dolar nedeniyle, küresel altın destekli ETF’lerin Eylül ayında 830 milyon dolarlık net çıkışa tanık olduğunu doğruladı. Toplamda, küresel altın ETF’leri bu yıl şimdiye kadar 8.3 milyar dolar değerinde çıkış gördü. ETF’lerden gelen son çıkışların bir sonucu olarak, değerli metalin fiyatı geçen ay yüzde 4 düştü, bu da potansiyel olarak fiyatlarının ons başına 1.750 doların üzerinde kaldığı sürece, piyasanın yükseliş ivmesi oluşturmak için mücadele etmeye devam edeceğini gösteriyor.
Konsey tarafından yayınlanan rapora göre, 11.5 ton altın bu süreçte tasfiye edilirken, çıkış işlemlerinin çoğunluğunu Avrupa merkezli fonlar oluşturdu. Bu arada, ABD’deki pazarlarda 6,6 tonluk çıkış görüldü. Uzmanlara göre yatırımcılar, değişen para politikaları nedeniyle altın piyasasından kaçıyor. Analistler raporda şunları söyledi:
Her iki bölgeden de çıkışlar, merkez bankalarının ileriye dönük tapering politikasını duyurmasından kaynaklandı. Avrupa Merkez Bankası yalnızca pandemik acil satın alma programından, ABD Federal Rezervi ise gelecek yıl da daha yüksek faiz oranı artış beklentileriyle birlikte dördüncü çeyrekte tapering uygulamasının sinyalini verdi.
Asya’da durum farklı!
Konsey, Hindistan altın borsa yatırım fonlarındaki (ETF’ler) varlıklarının, hisse senedi piyasalarında artan oynaklık ve altının yurtiçi fiyatlarındaki düşüş nedeniyle Eylül 2013’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştığını söyledi. Aslında, Eylül ayında Hindistan altın ETF’lerinde 68,3 milyon dolarlık net girişler görüldü ve bu da yılbaşından bugüne girişleri 433 milyon dolara çıkardı. Küresel altın ETF’leri, ay boyunca 201 milyar dolar değerine düşerken, Avrupa ve Kuzey Amerika’daki çıkışlar kısmen Asya’daki girişlerle dengelendi. Bu rakam, Nisan ayından beri en düşük veri. Raporda şunlara yer verildi:
Avrupa altın ETF’leri, Eylül ayındaki çıkışlarda başı çekti ve bunu Kuzey Amerika fonları izledi. İngiltere ve Almanya’daki daha büyük fonlar, Avrupa’da bir bütün olarak 640 milyon dolar kaybeden çıkışlara yol açtı. Kuzey Amerika, çoğunlukla büyük ABD fonlarından kaynaklanan kayıplara atfedilen 349 milyon dolar değerinde toplu çıkışı gördü.
Merkez bankalarının tapering politikalarını açıklamaları sonucunda her iki bölgede de çıkışlar başladı.
Buna karşılık, Asya borsasında işlem gören fonlara 135 milyon dolarlık giriş, Evergrande likidite krizi nedeniyle Eylül ayı sonunda Çin hisse senetlerinde meydana gelen gerilemeyle desteklenerek çeyreği olumlu tamamladı.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!